Josip Juratović: Srbija ne bi trebalo da blokira ulazak Kosova u međunarodne institucije 1Foto: N1

Poslanik Nemačke socijaldemokratske stranke (SPD) Josip Juratović izjavio je da Srbija ne bi trebalo da prioritet stavi na blokadu ulaska Kosova u međunarodne institucije, jer samo će Kosovo kroz međunarodne institucije morati da poštuje međunarodna pravila i po pitanju Srba.

Juratović je za današnje izdanje lista Nova rekao da „bez sređenih odnosa Kosova i Srbije, nema ulaska ni Srbiji ni Kosovu u EU“.

„To treba i jedni i drugi svojim narodima da kažu, jer svako odugovlačenje možda produžava njihovo političko postojanje, ali ugrožava njihove narode, ne samo po pitanju rata i mira, već i po pitanju svakodnevnog života“, rekao je Juratović.

Juratović je istakao je da je za to „najbolji primer dve Nemačke pre pada Berlinskog zida“, koje nikada nisu jedna drugu priznale, ali su bile članice međunarodne zajednice.

„Doći će vreme kada će i u Srbiji i na Kosovu biti izgrađena moderna demokratska društva, i pred ulazak u EU lako će naći rešenje. Koga više interesuje spor o granici Hrvatske sa Slovenijom posle ulaska Hrvatske u Šengen“, kazao je Juratović.

Juratović je naveo da bi „važnije bilo za Srbiju da poboljša svoj imidž u svetu, koji je katastrofalan“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari