Jovan Jovanović: DPK se nije jasno distancirala od Tačija i Veseljija 1Foto: Beta/Miloš Miškov

“Rezerve Građanske platforme prilikom glasanja o prijemu Demokratske partije Kosova u članstvo Liberala Jugoistočne Evrope bile su principijelne prirode i predočavali smo ih više puta. Mi smo podržali želju za tom transfrmacijom DPK, ali smo istakli da ta partija nije dovoljno odmakla u tom procesu, jer je donedavno bila među evropskim konzervativcima. Zato je bilo teško poverovati da tako velika partija sa nekom tradicijom, može preko noći da napravi zaokret od 180 stepeni, a da se novo rukovodstvo, pritom nije jasno distanciralo od prethodnih predsednika, koji su optuženi za ratne zločine pred Haškim tribunalom, Hašima Tačija i Kadrija Vesljija”.

Ovo između ostalog kaže za Danas, Jovan Jovanović, predsednik Građanske platforme, objašnjavjući zbog čega su bili uzdržani prilikom prijema DPK u Liberale jugoistočne Evrope. Napominje da postoje i rezerve, ne samo u Građanskoj platfomi, već i na evropskom nivou po pitanju transformacije DPK koja će uskoro tražiti prijem u organizaciju evropskih liberala.

“Stav građanske platforme je da je za normalizaciju stanja u regionu potrebno jačati umerene snage, koje će pre svega biti okrenute građenju zajedničke budućnosti i rešavanju mnogih živornih problema u regionu. I zato nismo želeli da učinimo ništa što bi bilo protumačeno kao otežavanje tog procesa normalizacije, odnosno da odmažemo toj generaciji političara koja želi da napravi zaokret i raskine sa prošlošću.Bili smo uzdržani, uz iznošenje rezervi prema takvom činu”, navodi Jovanović i dodaje da mu je žao što je to regionalno pitanje pretočeno kod nas u unutrašnjo-političko pitanje i spor Nove stranke i Pokreta slobodnih građana.

Jovanović kaže da je taj spor dve domaće stranke zapravo nasleđeni problem, nastao nakon neuspešnog ujedinjenja, koji je propao iz nepoznatih razloga.

“To su tenzije zaostale iz prošlosti i upravo zbog toga je glasanje u Liberalima jugoistočne Evrope postalo važno političko pitanje u Srbiji, iako je to neka vrsta bure u šolji čaja. Loše je što se te razlike tako manifestvuju, kao da već nema dovoljno podela u opoziciji. Zbog svega toga ostaje samo gorak ukus u ustima”, zaključuje Jovanović i dodaje da se u okviru Liberala jugoistočne Evrope odlučuje većinom glasova i da je i pre glasanja bilo jasno da DPK ima većinu za prijem u članstvo te organizacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari