Produžen pritvor Tačiju i Veseljiju zbog rizika od ponavljanja krivičnih dela i ometanja suda u Hagu 1foto EPA-EFE/Koen van Weel / POOL

Sud za zločine OVK u Hagu produžio je za još dva meseca pritvor bivšim liderima OVK Hašimu Tačiju i Kadriju Veseljiju, optuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

U odluci, objavljenoj na internet stranici suda, raspravno veće je ponovo utvrdilo da postoji osnovana sumnja da su Tači i Veselji počinili krivična dela iz optužnice.

Nadalje, po sudijama, postoji rizik da bi optuženi, ako bi bili pušteni iz pritvora, mogli ometati rad suda, uticati na svedoke ili ponoviti krivično delo.

Rizik od bekstva optuženih, veće je odbacilo kao osnov za produženje pritvora.

Veće je naglasilo da je utvrđeno da je Tači u sudskom pritvoru „posetiocima preneo informacije dobijene tokom svedočenja zaštićenih svedoka“.

„Štaviše, zabeleženo je da je Tači posetiocu preneo uputstva za budućeg svedoka tužilaštva o obliku i sadržaju njegovog predstojećeg svedočenja. Takvo ponašanje podržava i osnažuje nalaz veća da bi puštanje optuženog na slobodu stvorilo rizik od ometanja suđenja“, piše u odluci.

Što je tiče Veseljija, sudije su naznačile da on, kao i Tači, „nastavlja da igra značajnu ulogu na Kosovu na osnovu svojih prethodnih položaja“ i da je, dok je bio šef obaveštajne službe ŠIK, njeni agenti „bili umešani u zastrašivanje svedoka“.

I Veselji je, po mišljenju veća, iz pritvora „mogao odati poverljive informacije“.

Veće je zaključilo i da postoji rizik da bi Tači i Veselji na slobodi ponovo „počinili zločine protiv onih koji su predstavljeni kao protivnici OVK, uključujući i svedoke“.

Sudije su naglasile je da je rizik od puštanja Tačija i Veseljija naročito veliki zato što na Kosovu vlada „uporna klima zastrašivanja svedoka i mešanja u krivične postupke protiv bivših pripadnika OVK, koju ne mogu samo suzbiti zaštitne mere“ za svedoke.

Tači i Veselji su u sudskom pritvoru u Sheveningenu od novembra 2020. kada su uhapšeni na Kosovu.

Njima se sudi zajedno sa Redžepom Seljimijem i Jakupom Krasnićijem.

Optužnica Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) tereti za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići optuženi su u 10 tačaka za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Četvorica optuženih uhapšena su na Kosovu 4. i 5. novembra 2020.

U prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, svi su izjavili da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari