"Vendeta zbog nelojalnosti Vučiću postala državna politika": Rakić Vodinelić o zabrani ulaska u Srbiju bivšoj potpredsednici Vlade Crne Gore 1Foto FoNet Ana Paunković

Zabrana ulaska Jovani Marović, bivšoj potpredsednici Vlade Crne Gore u Srbiju, propraćena nemuštim obrazloženjem, pokazuje da se u Vučićevoj Srbiji bezbednost države i građana izjednačava sa lojalnošću Aleksandru Vučiću lično, komentariše za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji.

Jovani Marović, bivšoj vicepremijerki i ministarki za evropske integracije Crne Gore nije dozvoljen ulaz u Srbiju u sredu, 23. avgusta.

Kako je napisala na svom Tviter nalogu kao razlog zabrane navedena je „zaštita Republike Srbije i njenih građana“.

Brojne nevladine organizacije u Srbiji reagovale su i kritikovale ovaj potez srpskih vlasti, a Dobrica Veselinović iz Zeleno-levog fronta rekao je eksplicitno da je Jovani Marović zabranjen ulaz u Srbiju zbog učešća na protestima Srbija protiv nasilja.

Po podršci zaustavljanju Jovane Marović da uđe u Srbiju istakao se naprednjak Vladimir Đukanović koji je rekao da bi trebalo zabraniti ulazak u Srbiju svima koji finansiraju nevladine organizacije i podržavaju, kako je rekao, zeleno-leve ekstremiste.

Zatražio je pritom i zabranu ulaska evroposlanici Violi fon Kramon.

– Dakle i strani državljani, pod uslovom da nisu visoko pozicionirani u moćnim državama, moraju se diviti Vučiću, inače će biti sankcionisani – kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Tlo Srbije je zabranjeno za njih, dodaje, počev od smetnji stavljanih Radi Trajković, državljanki Srbije da u Srbiju uđe, preko ograničenja slobode kretanja Petru Nikitinu, državljaninu Rusije, sa stalnim boravkom u Srbiji…

– Zateže se isti luk. Osveta predsednika Srbije za kritiku njegovih poteza, vendeta zbog nelojalnosti njemu lično, a lojalnost mu ne duguje niko izuzev onih unapređenih bez ikakvih zasluga osim slepe odanosti, postala je državna politika – smatra sagovornica Danasa.

To podseća na srednjevekovne ksenofobične državice, kaže.

Vesna Rakić Vodinelić
foto FoNet Aleksandar Barda

– Nekažnjeno ponižavanje sopstvenih građana, koji su u predsedničkoj vizuri podanici, teži da uspostavi dominaciju i prema drugima. Mala mu je Srbija. Kad već ne može teritorijalno, dominiraće personalno, izborom onih koje će pripustiti u svoju avliju. A na raspolaganju mu je čitav državni aparat, naročito ministarstvo monopolske sile predvođene bez ostatka lojalnim Bratislavom Gašićem – kaže Vesna Rakić Vodinelić.

Ona podseća na slučaj izvinjenja predsednika Srbije Nemačkoj zbog tvrdnji ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića da pripadnici nemačke službe prikrivaju ubice u slučaju jednog od lidera kosovskih Srba Olivera Ivanovića.

– Izviniti se, takoreći u istom danu moćnoj Nemačkoj i zabraniti ulazak doktorki Univerziteta u Beogradu, državljanki male Crne Gore, redak je eksperimentalni dokaz autoritarne ličnosti. Biciklista koji saginje glavu pred onima koji su moćni, a gazi one za koje misli da su mu pod pedalima – to je prava slika autokrate – zaključuje Vesna Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari