Rakić Vodinelić: Borba za primenu zakona nije politika, već zaštita ljudskih prava 1foto A.K./ATAImages

Profesorka prava u penziji Vesna Rakić-Vodinelić izjavila je danas da se sudije i javni tužioci, ako se zalažu da se zakon tumači onako kako se prema pravilima mora tumačiti, ili ako brane sebe od mobinga, u tom slučaju ne bave političkom delatnošću, već zaštitom ljudskih prava.

Rakić Vodinelić je za televiziju Insajder rekla da ogroman broj ljudskih prava ima za osnovu politička prava.

Povodom toga što je viši javni tužilac podneo 11 prekršajnih prijava protiv tužiteljke koja je odlučila da javno govori, u inicijativi ProGlas, tvrdeći da je ona govorila politički, Rakić Vodinelić je kazala da se politika ne može tumačiti „tako široko“.

„Sudija i javni tužilac ne smeju biti članovi političkih stranaka, ne smeju se izjašnjavati o svojoj stranačkoj i političkoj pripadnosti, ne smeju agitovati za pojedine stranke. Ali, ako se borite za primenu zakona, ako se zalažete da se zakon tumači onako kako se prema pravilima tumačenja mora tumačiti, ako branite sebe od mobinga nekog drugog, vi se svakako ne bavite političkom delatnošću nego se bavite zaštitom ljudskih prava, a ogroman broj ljudskih prava ima za osnovu politička prava“, kazala je ona.

Rakić Vodinelić je istakla i da sudija i tužilac mogu da se angažuju u debati o sadržini nekog zakona, o sadržini Ustava, i dodala da „Ustav nije samo pravni nego i politički akt“, navodi Insajder.net.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari