Jovanović (Bolja Srbija): Uslediće prekomponovanje vlasti u Topoli 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV

Iako se nakon konstituisanja vlasti u opštini Topola činilo da je kraj političkim previranjima, da je vladajuća većina, iako tanka, stabilna, kao grom iz vedra neba usledila je ostavka Igora Petrovića, predsednika opštine, iz moralnih razloga, zato što „nije u prilici da ispuni ono što je pre osam meseci obećao građanima“.

Lider najveće opozicione stranke u Topoli Dragan Jovanović iz Bolje Srbije zato smatra da će u narednih desetak dana uslediti prekomponovanje vlasti, jer kako tvrdi vladajuća SNS nema većinu u lokalnom parlamentu.

„Ostavku sam podneo zbog etičke odgovornosti, jer kada izađete na izbore, kandidujete program i ideje, pobedite i dođete u priliku da to i ostvarite niste u prilici zbog opstrukcije koalicionih partnera. U takvom odnosu snaga kada ne možete da sprovedete ništa, podnosite ostavku i to sam ja i učinio“, kaže Igor Petrović za Danas i dodaje da niko od njega to nije tražio, već da je to njegova lična odluka.

Na pitanje kako je reagovalo rukovodstvo Srpske napredne stranke na tu njegovu odluku, on odgovara da zvanične reakcije iz centrale nema i da odluka o ostavci nije rukovođena reakcijom stranke.

„Ovo je lični čin, predsednička odgovornost, tako da me ni ne zanima odluka centrale“, objašnjava Petrović.

Na pitanje ko od koalicionih partera koči rad, on odgovara svi, jer bi svi oni da jedina tačka dnevnog reda bude izbor zamenika predsednika parlamenta i ništa više, a to nije od interesa za građane Topole.

Petrović podseća da je u Topoli za četiri i po meseca održana jedna sednica Skupštine opštine, na kojoj je usvojena samo jedna tačka i to je, kako kaže, bilo oduzimanje odborničkog mandata, dodajući da u ovom trenutku „stoji“ preko 40 tačaka dnevnog reda koje su bitne za funkcionisanje lokalnih institucija i pomoć građanima.

Upitan ko je najviše zainteresovan za izbor zamenika predsednika, Petrović kaže da je to Grupa građana „Novi ljudi“ i da je njihov kandidat Mirko Jović, koji je najpre u dogovoru sa SNS hteo da postane predsednik opštine, pa je to hteo i u dogovoru sa Draganom Jovanovićem, a sada se u dogovoru sa SNS zadovoljava i mestom zamenika predsednika.

Na pitanje postoji li mogućnost prekomponovanja vlasti, tako da GG „Novi ljudi“ budu zamenjeni Boljom Srbijom Dragana Jovanovića, on kaže da je u politici sve moguće, ali da za takvu mogućnost još nije čuo.

Predsednik opštine Topola u ostavci najavljuje da će na sledećoj sednici biti usvojena njegova ostavka i izabran novi predsednik opštine.

Lokalna vlast u Topoli ima „tesnu“ većinu, kojoj od 41 odborničkog mandata pripada 21, dok je 20 opozicionih (Bolja Srbija i POKS). Političke tenzije traju već mesecima, a kulminirale su na poslednjoj sednici Skupštine, kada je jednom odborniku SNS-a oduzet mandat.

Tada je došlo do manjeg fizičkog obračuna, sednica je prekinuta, a na inicijativu Igora Petrovića, ostale tačke dnevnog reda su povučene.

Turbulencije u opštini Topola Dragan Jovanović, lider Bolje Srbije, objašnjava rečima – što se grbavo rodi to vreme ne ispravi.

„Ne čudi mene ostavka predsednika opštine, mene čudi šta čeka i predsednik skupštine. Osam meseci zamajavaju narod u Topoli. Ništa ne rade samo se svađaju oko funkcija. Kamen na kamenu nisu pomerili. SPS sa dva odbornika od 41 drži funkcije predsednika SO i zamenika, a na tim funkcijama su zet i tast. Na to se sveo SPS u Topoli. Takve su vam te stranke nekada velike, danas tužne priče koje opstaju zahvaljujući samo ovakvom nakaradnom izbornom sistemu gde narod na lokalu glasa za šefa stranke, a ne za onog ko će sutra ući u tu skupštinu. Njihov treći partner, grupa građana koja ih podržava tzv „Novi ljudi“ su nestrpljivi da i oni zahvate što više, jer opštinu doživljavaju kao plen koji sada njima pripada pa daj što više dok može i dok traje. Nažalost osim što se biju oko funkcija bave se i nezakonitim radnjama. Predsednik skupštine je falsifikovao odluku skupštine kojom je razrešena zamenica predsednika opštine i ako je ta tačka skinuta sa dnevnog reda predhodne sednice skupštine o čemu postoji video snimak i to ne spori ni sam predsednik opštine u ostavci“, objašnjava za Danas Jovanović.

Dodaje da je Topola, koja je bila primer među opštinama po radu i razvoiju, za osam meseci postala opština u kojoj je zamenica predsednika opštine u isto vreme i odbornica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari