Jovanović: Dodik i crnogorski litijaši najveća pretnja za mir na Balkanu 1Čedomir Jovanović Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Postala je praksa da, svaki put pred ključne susrete predsednika Srbije sa svetskim zvaničnicima, Milorad Dodik pokušava da nametne pitanje Republike Srpske (RS) kao centralno, smatra predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović.

Jovanović upozorava da stavljanje u isti koš RS i Kosova danas samo može da šteti interesima Srbije.

Dodik „na ovaj način samo završava ono što Karadžić nije stigao tokom rata u Bosni“, ukazao je u saopštenju Jovanović, ali je priznao i da okolnosti nisu iste kao devedesetih.

Ipak, prema njegovom mišljenju, „može da se povuče paralela u jednoj stvari – i onda i sada srpsko rukovodstvo u RS može da nanese nemerljivu štetu samoj Srbiji“.

„Karadžić je svojevremeno okrenuo leđa Miloševiću, a sva je prilika da i Dodik koristi svaku šansu da uzdrma našu stabilnost poređenjem statusa Kosova i RS“, predočio je Jovanović.

On misli i da „Dodik nije jedini koji preko naše kičme pokušava da dođe do političkih poena“ i ukazuje da je „Srbija stalno u makazama između Srba sa one strane Drine, ali i Srba iz Crne Gore“.

„Podrazumeva se da budemo pažljivi u odnosima sa njima, ali ne i da dopustimo da nas uvuku u sukobe sa susedima, tražeći da se mešamo u njihova unutrašnja pitanja“, objasnio je Jovanović.

Prema njegovom viđenju, od Srbije se očekuje da se zvanično odredi po aktuelnim pitanjima i u Bosni i u Crnoj Gori, što „ne smemo sebi da dozvolimo“.

„Srbi iz današnje Srbije su u prošlosti bili najveća pretnja po region. Danas je obrnuto. Najveća pretnja za mir na Balkanu danas su upravo Dodik, ali i crnogorski litijaši i partije koje stoje iza njih“, uveren je Jovanović.

Kako je ilustovao, u Crnoj Gori se na litijama otvoreno traži napuštanje evropske politike, peva o Kosovu i negira crnogorska državnost.

„Naravno da se to ne odnosi samo na Đukanovića, već se šalje i jasna poruka Vučiću šta se od njega očekuje u pregovorima sa Prištinom“, smatra Jovanović.

Obaveza našeg državnog vrha, prema njegovom stavu, „jeste da uvek ponovi da se ne meša u unutrašnja pitanja BiH ili Crne Gore, da pokuša da zaštiti interese Republike Srbije svaki put kada se pomene status RS i nezavisnost Crne Gore“.

Mi to i činimo, ali svaki takav razgovor deluje kao gašenje požara benzinom. Pored sačuvanog mira, koji jeste najbitniji, nas takvi pritisci uvek dodatno slabe, ali i koštaju, tvrdi Jovanović.

Jovanović: Dodik i crnogorski litijaši najveća pretnja za mir na Balkanu 2

Kako je obrazložio, „jedno je briga o nacionalnim interesima u regionu, a sasvim drugo to što Milorad Dodik uvek iskoristi priliku da tu brigu o Srbima u regionu dobro naplati, a litijaši da nas vrate u vreme sukoba sa Albancima“.

„Mir u Bosni uvek je značio i mir u regionu. A svako poređenje Kosova sa Bosnom svakako ne pomaže našim naporima da održimo stabilnu situaciju u zemlji“, upozorio je Jovanović.

On smatra da je možda vreme da „država zauzme oštriji stav prema Miloradu Dodiku, kako svi državljani Republike Srbije ne bi bili taoci nepromišljene politike srpskog člana Predsedništva BiH“.

„A sigurno je došlo vreme da kosovski čvor rešavamo, bez obzira na upozorenja koje čujemo od prosrpskih stranaka u Crnoj Gori“, ocenio je predsednik LDP.

I, na kraju krajeva, zaključio je Jovanović, „možda je vreme da jasno stavimo do znanja i regionalnim i međunarodnim partnerima da se srpska politika kreira u Beogradu, a ne u Banjaluci ili na litijima u Crnoj Gori, i da to učinimo dok ne bude kasno“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari