Jovanović: Državni udar u Crnoj Gori Rusi spremali u Nišu 1Foto: Fonet/ Imre Szabo

Rusko-srpski centar u Nišu predstavlja obaveštajnu platformu za realizaciju ruskih interesa u Srbiji i regionu, koji ugrožava i nas i naše susede, i iz kojeg je prošle godine pokušan državni udar u Crnoj Gori, kao i onaj u Makedoniji…

… ocenjuje za Danas Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno-demokratske partije, odgovarajući na pitanje o tome kako vidi poruke američkog zvaničnika Hojta Brajana Jia tokom boravka u zvaničnoj poseti Srbiji.

Lider LDP je bio na sastanku sa Jiom zajedno sa ostalim predstavnicima opozicije pre sastanka koji ovaj američki zvaničnik imao sa predsednikom Srbije. Ishod posete Hojta Jia u najvećem delu javnosti se tumači kao do sada najveći pritisak na Beograd, zbog jasno iznesenih stavova o tome da Srbija više ne može da sedi na dve stolice – na jednoj gde je EU, odnosno drugoj gde se nalazi Rusija, a negiranje argumenata da bi Rusko-srpskom centru u Nišu trebalo dodeliti diplomatski status našlo se, sudeći po zvaničnom saopštenju iz kabineta predsednika, ali i nezvaničnih saznanja objavljenih u medijima, u fokusu razgovora Jia i Aleksandra Vučića.

Čedomir Jovanović kaže za Danas da nema iluzija da Vučić ne zna da je državni udar u Crnoj Gori i nestabilnost u Makedoniji planirano u Rusko-srpskom centru u Nišu, kao i da nema iluzija o tome da postoji sposobnost, kako kaže, da mi te probleme samostalno rešavamo.

– Ishod sastanka Vučića i Jia ne vidim kao pritisak na vlast već potvrdu novih okolnosti u kojima se svet i Srbija trenutno nalaze. Stav da se više ne može sedeti na dve stolice je za mene orijentir i bilo bi dobro da se i Rusija jasno izjasni. Da kažu šta očekuju od Srbije, kao što su Amerikanci jasno rekli – kaže Jovanović za naš list.

On dodaje da su Amerikanci stavili karte na sto i dali Srbiji mogućnost da bira.

– Šta Rusija hoće od Srbije kad to ne sme otvoreno da kaže? Ne mislim da je ova situacija izazov samo za Vučića. Ona testira i gotovo čitavu političku scenu. Vučić je već bio limitiran odnosom prethodnih vlasti, od dobro jutro čaršijo na sve četiri strane, političke ideje o i Kosovo i Evropa, pa do privatizacije NIS i ruskog centra u Nišu, na čije osnivanje Vučić nije imao nimalo uticaja. U svetu koji se drastično menja više nema mesta za naša gubitnička taktiziranja. Članstvo u EU zavisi, pre svega, od naše sposobnosti da stabilizujemo region, rešimo kosovsku krizu uz sprečavanje krize u Bosni – smatra Jovanović.

Sagovornik Danasa kaže da je put do Moskve mnogo manje pošten od onoga koji vodi u Brisel, jer, kako ocenjuje, ciljevi Rusije su prikriveni, s obzirom na to da „ne smeju da kažu da svoj interes vide u destabilizaciji regiona“, što, tvrdi Jovanović, mogu da postignu još samo zloupotrebljavajući Srbiju.

Lider LDP je pozvao opoziciju da preuzme svoj deo odgovornosti, da jasno kaže da se Srbija vezuje za Zapad.

– Mora da se krene u rešavanje odnosa sa kosovskim Albancima kako bi se sprečila mogućnost nekog novog kosovskog rata, baš kao što je to neophodno učiniti u Bosni suzbijanjem ruskih ambicija da uticajem na Milorada Dodika tamo izazovu nestabilnost. Rešenje nijednog od ovih ključnih problema ne zavisi samo od Vučića i njegove volje već i od opozicije. Upućeni smo jedni na druge – napominje naš sagovornik.

On zaključuje da je Vučić ipak imao snagu da makar zadrži šansu da u budućnosti, kako kaže, donesemo pravu odluku. Ta šansa je, ističe Jovanović, oročena, i u narednim mesecima će situacija biti jasnija.

S druge strane, predstavnik opozicije, koji se, takođe, video sa Hojtom Jiom, Vuk Jeremić, a koji je u političkom savezu sa Sašom Jankovićem i PSG, komentarišući ishod posete američkog zvaničnika za Danas kaže da je tu reč o „izrežiranom cirkusu“

– Oluja u čaši vode, još jedan od nespretno izrežiranih cirkusa vlasti sa ciljem da se pokrije neki neprijatni događaj – u ovom konkretnom slučaju, slanje srpskih sudija u kabinet Hašima Tačija da polože zakletvu na takozvanom kosovskom ustavu – ističe Vuk Jeremić za Danas.

On napominje da je to „vrhunski neodgovorno ponašanje“.

– Takvo ponašanje ima izuzetno štetan kumulativni efekat po ugled Srbije u svetu – slično naglom povlačenju osoblja ambasade u Skoplju ili najave slanja nebuloznog pisma Evropskoj komisiji u vezi sa Katalonijom. Poseta Hojta Jia regionu je rutinskog karaktera, a nijedna poruka koju je saopštio ne predstavlja ama baš nikakvu novost sa aspekta američke politike prema Srbiji – smatra Vuk Jeremić, odnedavno lider Narodne stranke.

Sagovornik našeg lista zaključuje da su režimski tabloidi, po običaju, kako kaže, vulgarno preterali sa spinovanjem, a neki i iskoristili priliku da izmišljotinama napadnu opozicione lidere, zbog čega će, najavljuje Jeremić, Saša Janković i on podneti još jednu tužbu za povredu časti.

– Neiskreni evropejci u Srbiji udarili su u zid svojom neveštom politikom sedenja na dve stolice. Takva šizofrena spoljna politika koja se danas nalazi u slepoj ulici, iako može da deluje nekome primamljivo, ne donosi rešenja niti rezultate – tumači ishod posete američkog zvaničnika Srbiji Dragan Šutanovac, lider Demokratske stranke.

On kaže da „svi znamo za koga se opredeljuju mladi kada žele da studiraju ili bolesni da se leče, ali i Srbija mora da se opredeli, ne geografski, već vrednosno“.

– Građani umesto da imaju informacije o prednostima članstva u EU svakodnevno se bombarduju informacijama kako u EU možemo pod našim uslovima. EU nije igraonica u kojoj se svako igra svojim igračkama, već ozbiljan savez država koji pruža najveće ekonomske mogućnosti, ali ima i svoja pravila funkcionisanja. Velika je zabluda da Srbija više treba Evropi nego EU nama – kaže sagovornik Danasa.

On zaključuje da su poruke koje je Ji izneo ozbiljne, jer, kaže Šutanovac, izvesno je da put do Evrope ne vodi preko Moskve.

– Ekonomska saradnja, strane investicije, donatorska pomoć, kao i najveća srpska dijaspora jednoznačno opredeljuju put Srbije ka Evropskoj uniji, koja je i pored svih poteškoća najuređeniji savez sa najvećim standardom i kvalitetom života na planeti – ocenjuje predsednik DS za Danas.

PSG: Tužba zbog opasne neistine

PSG Saše Jankovića najavio je u saopštenju da će tužiti tabloid za opasnu neistinu da su Janković i Jeremić „na sastanku sa visokim američkim diplomatom Hojtom Jiem „tražili finansijsku pomoć“ i zalagali se za „rat sa Rusijom“. „Ovako opasno skretanje pažnje javnosti sa katastrofalnih rezultata unutrašnje i spoljne politike vratiće se kao bumerang svojim kreatorima“, navodi se u saopštenju, u kome se ne navodi da je reč o tabloidu Informer.

Skot i Mihajlovićeva: Pozitivno, posvećeni smo EU

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot izjavio je juče da je razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića i zamenika pomoćnika američkog državnog sekretara Hojta Jia u utorak bio otvoren i pozitivan. Odgovarajući na pitanja o tome šta je Vučić govorio na tom sastanku, Skot je izjavio da nije na njemu da o tome govori.

Prema njegovim rečima, Hojt Ji je izjavio da SAD, kao i Srbija, žele dobre odnose sa Moskvom. „Srbija može da ima dobre odnose sa Rusijom, ali zemlja koja želi da postane članica Evropske unije treba da tom cilju bude posvećena i da to pokaže“, rekao je Skot.

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović na istom događaju je rekla da je politika Beograda jasna – ulazak u EU i evropske integracije. „Tome smo posvećeni kao i uvođenju evropskih standarda“, izjavila je Mihajlović, koja se takođe prekjuče srela sa Hojtom Jiem, što su posebno istakli tabloidi bliski Vučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari