Jovanović (DSS): Zapadne sile i kosovski Albanci odbili razgraničenje, a ne građani Srbije

Ostavite komentar


  1. Zaista ne razumem čime je DSS zaslužio da se njegovi i stavovi njjhovog predsednika ovako često čitaju u Danasu.. Pogotovo što je u pitanju ništa drugo do prerađena i prevaziđena politika Vojislava Koštunice. Čoveka čije je delovanje i dovelo Vučića na vlast.

    1. Ako je neko odgovoran za dolazak sadašnje vlasti onda je to Boris Tadić. Koštunica je znao kako da ih neutrališe, a DS je sve upropastio što se upropastiti moglo.

      1. Ne zaboravite da je Koštunica javno podržao Nikolića u drugom krugu izbora.

          1. pa?jel on kriv što je izgubio i tako doveo sns na vlast? gluposti. a nikolić je dobio američku čestitku 4 sata pre zatvaranja biračkih mesta, a ne bilo zgoreg preispitati i ulogu belih listića…

    2. Cekajte ako je politika Kostunice „prevazidjena“ to ne znaci da je ustav prevazidjen i da diktator moze da radi sta hoce. Ma koliko DSS i sama doprinela ovakvom stanju na politickoj sceni i nejedinstvu opozicije, u ovome su u pravu – vlast nije pitala svoj narod i gurnula bi Srbiju u haoticnu situaciju da pregovara o svojim granicama sto niko normalan ne radi.

    3. Zato što dok je Koštunica bio predsednik vlade parlament je redovno za temu imao Kosovo.Zato što je svaki sastanak državnog vrha sa predstavnicima međunarodne zajedince imao uvertiru u našoj najvažnijoj političkoj i demokratskoj instituciji. Svaki građanin je mogao da vidi kakvu politiku vodi državni vrh prema Kosovu koji su predlozi, kakvi su planovi…Ima 6 godina od kada se poslednji put raspravljao o Kosovu u skupštini i to kada je potpisan prtivustavan briselski sporazum, kojim su ugašene naše institucije u tom delu zemlje. Do tada su kosovski Srbi živeli u strahu od kriminalaca iz Prištine, a od 2013-e žive i u strahu od Vučićevih batinaša. Nije Koštunica doveo Vučića na vlast, već je to zasluga pre svega katastrofalne ekonomske politike, koju je vodila Cvetkovićeva vlada(08-12), a presudnu ulogu je, kao i nakon izbora 2008-e, odigrao zapad koji i još uvek daje potpunu podršku autokratskom režimu.

    4. Bitno je očuvanje teritorijalnog integriteta (najbolje Kiparski model: dva entiteta pola-pola pod integritetom Srb). Sad si se Vučiću setio razgraničenja kada si Briselskim sporazumom dao Kosovu sve atribute-status albanske države, pred svršen čin. U stvari, nisi se setio nego hoćeš svesno da nametneš razgraničenje (nedefinisano) koje nije ništa drugo nego demarkacija integrisanih administrativnih prelaza u granicu sa albanskom carinom 2013 god, koju je Dačić postavio kada je bio ministar policije, pregovarač u Briselu, premijer Srbije i predsednik SPS-a? Faktički, Vučiću, nadovezao si se (razgraničenjem) na predhodan zahtev Hašima Tačija na demarkaciju iste integrisane administrativne prelaze u granicu, o čemu su svi, i mediji, ćutali(!)? Sve druge opcije koje se predlažu: korekcija, razmena, dvostruki suverenitet… je stvaranje privida da je nešto uradjeno za kompromis (da se Kosovo učlani u UN)… (traži se kompromis… šibicerski trikovi da se prevari srpski narod – da se preda-pokloni celo Kosovo albanskim muslimanima).

    1. Najzad jedan zdravorazumski komentar. Problem se rešava diplomatijom, a ne busanjem u prsa.

  2. Ja sam gradjanin Srbije i niko mi nije pricao o nekakvom razgranicenju,pa nisam mogao ni da ga odbijem.A da mi je pricao,odmah bih ga prijavio policiji zbog krsenja Ustava.

    1. Boki, e to je problem. covek pregovara a izgleda da je sam sebe ovlastio. Zato i pregovara onako kako njemu i EU odgovara. Rezultat – nula.

  3. Ovi sto napadaju DSS i pominju sadasnjeg i proslog predsednika bar sto se tice Kosova nisu u pravu . Kostunica je imao svoje propuste kao pustanje 2000 zarobljenih Albanaca iz nasih zatvora i tad umesto da ih razmeni za nase on pustio Albance sve na slobodu a zauzvrat nije se ni setio nasih zarobljenika . Drugo hapsenje nasih generala oficira vojnih i policijskih a sve pod izgovorom dobrovoljna predaja Haskom tribunalu . To su neki od njegovih gresaka ali sto se tice Kosova striktno se drzao ustava i nije odstupao ni milimetar nazad . Za razliku od ovih sad koji su odmah po dolasku na vlast potpisali Briselski sporazum cime su ustupili sever Kosova Albancima . To ni Djindjic ,Kostunica ni Tadic nisu uradili. Vlast na severu bila je u nasim rukama . Sad nemamo sudstvo civilnu zastitu na granici imamo kosovsku policiju cak im je dao i medjunarodni pozivni broj . Kad drzava dobije medjunarodni pozivni time po automatizmu priznajes je kao nezavisnu . I sada kao rezultat toga imamo ceste upade rosu na sever gde maltretiraju Srbe. To su cinjenice ozvanicene na papiru i oni ne mogu da pobegnu od toga bez obzira sto konstantno krive predhodnu vlast

  4. ovo su bile ideje ..svak u svoj tor..zar to nije jedna ideja o nacionalistickim drzavama..a narod se nije nikada u vezi kosova nije pitao ..da jeste danas bi u srpskom parlamentu sedeli albanci i normalno se borili za ovu i svoju drzavu..ova Srbija i ovo Kosovo je nacionalisticka tvorevina politike upravo ovih na vlasti i njihovih mentora..sada kada smo politicki uprskali,trazimo da nam se jos svi izvinjavaju,tretiraju nas kao normalnu pojavu..kosovo je sada nas problem i zajednicki zivot na kosovu..moguc je ali bez ovakve vladavine nacionalistickih vlada

Ostavite komentar


Politika

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu 10

Zajedno Vojvodina: Desetak odbora napustilo stranku zbog raspuštanja odbora u Novom Sadu i Pančevu

Nakon što je centrala stranke Zajedno, zbog najave učestvovanja na loklanim izborima 2. juna, danas raspustila odbore u Novom Sadu, Nišu i Pančevu, iz solidarnosti i odbijanja centralističkog tretmana, članstvo i rukovodstvo još desetak gradskih odbora, među kojima su Zrenjanin, Kula, Sombor, Srbobran, Kikinda, Vrbas, Subotica i Novi Bečej, momentalno je podnelo ostavke, saopšteno je danas iz pokrajinskog odbora Zajedno Vojvodina.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Milan Stanković - SevdahBaby

Danas je verovatno poslednji bastion profesionalnog novinarstva u Srbiji.