Jovanović (Ekološki ustanak): Stvari se neće rešiti ni u Ustavnom sudu, ni u parlamentu, već na terenu 1foto Katarina Drajić/ATAImages

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je večeras u Beogradu da od domaćih institucija, u vezi zahteva dela opozicije za poništavanje republičkih i beogradskih izbora ne očekuje ništa, te da će građani morati sami da se izbore za to.

Jovanović, čiji Ekološki ustanak je deo koalicije „Srbije protiv nasilja“ koja traži poništavanje republičkih i beogradskih izbora je na protestu ispred Ustavnog suda kazao agenicji Beta da u tom sudu sede ljudi sa imenom i prezimenom i da treba da štite ustavni poredak.

„Ako nema Ustavnog suda, kao što ga i nema, nema ni države i nema ničega“, kao je on, te ukazao da su mu „zanimljivilje reakcije“ iz evropskih institucija na navode o izbornoj krađi na decembarskim izborima u Srbiji.

Napomenuo je i da ni u to “ ne polaže nadu“, te ocenio da predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću „nije mirna savest“.

„To kako se danas ponašao prema novinarki N1, tako se ne ponaša čovek koji ima mirnu savest, koji nije pokrao izbore, čiji svi projekti su po zakonu“, kazao je Jovanović.
Televizija N1 je objavila ranije danas da ih je Vučić, odgovarajući na pitanje novinarke N1 u Vranju, optužio da lažu i vode kampanju protiv njega i njegove porodice.

Lider Ekološkog ustanka smatra i da građanima „nema druge“ nego da nastave da se bore, te izrazio uverenje da se stvari neće rešavati u „ovoj zgradi (Ustavnom sudu) ni u parlamentu“ već, kako je kazao, na terenu.

„Samo je pitanje dana kada će oni (vlast) krenuti i ka Gornim Nedeljicama, na Homolje….. svuda gde su najavili projekte, i budu li se pojavili raspisaćeno opštu mobilizaciiju“, rekao je on.

Kritikovao je stavove ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović u vezi litijuma i kompanije Rio Tinto.

Ministarka je ranije rekla da je potrebno na održiv način ekonomski podstaći nerazvijene delove Srbije bogate prirodnim resursima, uključujući i one bogate litijumom, uz puno poštovanje svih standarda zaštite životne sredine.

Ona je za televiziju Hepi dodala da će nova Vlada morati da razgovara sa kompanijom Rio Tinto o projektu „Jadar“ koji se odnosi na iskopavanje litijuma u okolini Loznice, te podsetila da je Rio Tinto prisutan u zemlji od 2004. , „od kada su dobijali dozvole i otkupljivali zemljište“. ;

Jovanović smatra da se time planira „vraćanje Rio Tinta u igru“, te da je, kako je kazao, „za to potrebno izvršiti etničko čišćenje domaćeg stanovništva“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari