Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 1Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Koalicija Srbija protiv nasilja danas organizovala je protest ispred zgrade Ustavnog suda Srbije, zahtevajući od ove institucije da poništi gradske i republičke izbore zbog brojnih neregularnosti. Nakon okupljanja ispred Ustavnog suda, kolona se uputila do zgrade Radio-televizije Srbije gde je protest i završen.

19.30 Završen još jedan protest okupljenik oko koalicije Srbija protiv nasilja.

19.28 Okupljeni uzvikuju „Vučiću lopove“.

19.27 I RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi. Samo zahtevamo ponavljanje izbora. Nema kompromisa. Nijednog lopova nisam čuo da kaže ja sam lopov, to nije uradio Milošević, to neće reći ni Vučić. Mi smo tu da im kažemo da su lopovi, rekao je Milivojević.


19.25 Evo nas na mestu gde je mrak najgušći, mestu koje treba da bude most ka istini, a ono je most ka tami. Ovo je mesto koje je gluvo za opoziciju. Parizer dahija je uspeo da uđe u istoriji, 48 televizija prenosilo je njegov skok u budućnost. Isti taj naziv je imao i pre dve godine, i evo je njegova budućnost, rekla je Olga Milovanović.

Kako je dodala od izbora do danas, RTSnije emitovao nijednu debatnu emisiju kako bi opozicija i vlast izneli argumente, zato što su smatrali da znaju šta bi rekli.

Nije objavljeno da je Andreas Šider izjavio da Ana Brnabić vodi krstaški rat sa međunarodnim posmatračima izbora. Desetine minuta bile su posvećene Aleksandru Vučiću i njegove posete Dalasu. Puna dva sata izdvojena su za nastavak njegove izborne kampanje skok u budućnost. Nema nikakve borbe bez slobodnog Rtsa, zato od te borbe nikada nećemo odustati, istakla je ona.

19.18 Evo nas na mestu gde je mrak najgušći, mestu koje treba da bude most ka istini, a ono je most ka tami. Ovo je mesto koje je gluvo za opoziciju. Parizer dahija je uspeo da uđe u istoriji, 48 televizija prenosilo je njegov skok u budućnost. Isti taj naziv je imao i pre dve godine, i evo je njegova budućnost, rekao je Srđan Milivojević.

19.10 Okupljeni građani pristižu ispred zgrade RTS-a, javlja reporterka Danasa.


19.04 Nebojša Zelenović, kopredsednik stranke Zajedno, rekao je za Danas da očekuje da već sledeće sedmice opozicija ode u međunarodne institucije i tamo dodatno predoči razmere izborne krađe i da doprinesu jačanju zainteresovanosti pre svega EU i Evropskog parlamenta.

Naveo je da je protest samo jedan od koraka, te da planiraju veliki događaj u saradnji sa studentima i mladima i grupom ProGlas, koji bi mogao da se održi i na dan zasedanja Skupštine.

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 10
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

18.42 Okupljeni kreću ka RTS-u.

18.41 Ruta će ići medijskom rutom, Dečanska, Trg Nikole Pasice, Svetogorska do Takovske ulice.

18.40 Milivojević je kritikovao RTS, rekavši da će vest i protestu stići i do Japana, ali ne i do javnog servisa, te zatražio da se nađu u studiju RTSa, a kamera javnog servisa na protestu

18.37 Vest o ovim protestima videćete na svim međunarodnim kanalima, ali nećete videti na RTS-u, koji mi plaćamo. Oni neće da prikažu da su građani pobunjeni, rekao je Milivojević.

On je istakao da jedini odgovor koji očekuje od RTS-a jeste njihova kamera ovde, da objasne građanima zašto mi ovde protestujemo.

18.35 Mislim da su pošteni izbori nešto što treba da interesuje sve građane, bez obzira koga podržavamo. Od toga da li imamo poštene izbore zavisi kakve će nam biti institucije, kakvi će nam biti životi, rekoa je Vladica Ilić, član Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ispred koalicije SPN.

Institucije su nas ostavile, nisu pokazale kako treba da se ponašaju tokom izbornog procesa. Mi kao pojedinci i građani tražimo fantome na našim adresama, falsifikovane zapise i na kraju nađemo falsifikovan ustavni list.

Ako Ustavni sud ne ustanovi da je došlo do velikih izbornih neregularnosti, ne znam šta je dokaz da mi podnesemo tom sudu. Pravni deo pred domaćim institucijama smo doveli pri kraju. Ostaje borba pred međunarodnim institucijama i politički deo borbe. Mi kao građani moramo da dokažemo da ko god dođe na vlast ne može da prođe nekažnjeno ako pokrade izbore.

18.33 Milivojević se obratio onima koji sede u obližnjim kafićima rekavši im da će iz lokala gledati na rudnik, a ne na ljude koji se bune, ako prođe izborna krađa. Dodao je da će proći i to da EXPO košta više od Olimpijskih igara u Francuskoj, a usprotivio se i se i rudniku RioTinto.

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 13
Foto: Vojin Radovanović/Danas

18.28 Jelena Jerinić, poslanica Zeleno levog fronta je navela da je među onim pravnicima koji nisu nikada pomisli da bi ičim sem prvom mogli da se bave. Ustavne sudije bi trebalo da budu najbolji među najboljima, da brane ustavnost i ljudska prava, a građane je upitala da sami procene da li ove sudije zavređuju ovakvo zvanje.

Podsetila je na odluku da se uvede vanredno stanje i zatvaraju ljudski preko 60 godina, da se smanjuju penzije, da postoji Leks specijalis o Beogradu na vodi i omogućio Siniši Malom da zadrži zvanje doktora nauka.

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 14
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

Podneto je već skoro dvadeset podnesaka Ustavnom sudu, a među njima i zahtevi za poništavanje izbora, navela je ona, dodavši da se ni u jednom od ovih podnesaka Ustavni sud nije oglasio.

Postoje dokazi koje su podneli Ustavnom sudu, navela je, dodavši da su ovi izbori pogršni.

Žele da na čistac izađu svi oni koji se kriju iza Aleksandra Vučića kao jedinog donosioca odluka u Srbiji, rekla je.

Odluke Ustavnog suda po našim zahtevima biće upisane u istoriji ili kao svetla tačka ili kao sramni primer poltronstva, poručila je Jerinić.

18.25 Narodni poslanik Srđan Milivojević rekao je da je Smiljan Banjac danas odsutan zbog zdravstvenih razloga.

Obećali smo da nećemo odustati.Ova borba će se voditi na tri fronta: pred institucijama, zato smo mi danas ispred Ustavnog suda, na ulicama jer naše institucije ne reaguju, i ispred međunarodnoih institucija. Mi vodimo borbu sa mafijom koja je pokrala glasove. Ustavnom sudu poručujemo da okonča ovaj izborni spor. Verujem da u svakom sudu postoje ljudi kao što je Milenković, koji je otkrio Jovanjicu. Verujem da ovde kuca srce ispravnog suda, a da nije to srce koje kuca na Andrićevom vencu. Videli ste danas u Vranju srce uplašenog zeca koji je napao novinarku N1.

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 15
Foto: Vojin Radovanović/Danas

18.02 Okupljenima će se obratiti ispred Srbije protiv nasilja Jelena Jerinić, poslanica Zeleno levog fronta, i Vladica Ilić, član Gradske izborne komisije u proširenom sastavu ispred koalicije SPN. Nakon govora građani će prošetati do zgrade Radio televizije Srbije, koja se nalazi nedaleko odatle u Takovskoj ulici.

Završen protest koalicije Srbija protiv nasilja, Milivojević: RTS zna da su izbori pokradeni, ali to ne sme da objavi (VIDEO,FOTO) 16
Foto: Nađa Vukajlović/ Danas

17.58 Saobraćaj je zaustavljen u oba smera u Ulici Kneza Miloša

17.57 Ispred i prekoputa Ustavnog suda okupljena je manja grupa građana, koja čeka početak protesta koalicije Srbija protiv nasilja protiv izborne krađe, koji je zakatan u 18h. Saobraćaj u Ulici Kneza Miloša još uvek neometano teče.

Predstavnici ove koalicije su danas u toku dana predali zahtev za poništavanje republičkih izbora, nakon što su prošle nedelje podneli identičan zahtev tražeći poništavanje gradskih izbora.

Zahtev Ustavnom sudu je poslednji pokušaj opozicije da institucionalnim putem ponište nedavno održane izbore, koji su prema tvrdnjama brojnih domaćih i stranih posmatrača obilovali nezakonitim radnjama.

Zakon o Ustavnom sudu omogućava ovoj instituciji da odlučuje o izbornim sporovima, te da delimično ili u celosti poništi izbore. Pre podnošenja zahteva, opozicija je bezuspešno pokušala da ospori zakonitost izbora pred Gradskom i Republičkom izbornom komisijom, te sudovima koji su odlučivali po žalbama.

Protest će se okončati ispred zgrade RTS-a zbog toga što, prema navodima organizatora, javni servis ne izveštava adekvatno o postizbornoj krizi u zemlji.

Protest ispred Ustavnog suda samo je nastavak protestnih okupljanja opozicije koji su se u redovnim razmacima održavali ispred zgrade RIK-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari