Jovanović: Hoćemo razgovore o Kosovu 1Foto: Fonet/Aleksandar Levajković

O najvažnijem pitanju kojim se bavi predsednik Srbije Aleksandar Vučić, o Kosovu i Metohiji, treba i hoćemo da razgovaramo, to je tema o kojoj će se izjašnjavati naša deca, zato je izuzetno važna, izjavio je lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović za TV Pink.

On je istakao, gostujući u Jutarnjem program Televizije Pink da se on i njegova stranka godinama bore za istinu, da je propagiraju i da se ona ne može izbeći, bez obzira da li je reč o Kosovu i Metohiji, ekonomiji Srbije, njenoj spoljnoj politici ili odnosima u region.

Prema njegovim rečima, pitanje Kosova ide ka nekom rešenju, dobrom ili lošem, ali se kreće ka rešenju. Međutim, čuli smo reči američkog izaslanika Hojta Jia koji je rekao da Srbija ne može da sedi na dve stolice i smatram da stvarno nemamo pravo na to u ovakvom svetu, rekao je Jovanović.

Zapad hoće da hermetizuje region i stavi tačku na odnose sa Rusijom i to je činjenica. Pre 10 ili 15 godina trebalo je da napravimo velike promene, ali nismo. Zato je danas sve otišlo predaleko – prosto nismo na vreme stavili karte na sto, istakao je on.

To što Kosovo nisu priznale Kina, Indija i Rusija, a 120 zemalja jeste, ne menja našu poziciju, smatra Jovanović koji je ocenio i da se situacija sa Kosovu ne može uporediti sa Katalonijom.

Svi znaju da sam u pravu kada kažem da je politička orijentacija prema Kosovu potpuno pogrešna i da se situacija ne moћe uporediti sa Katalonijom. Ako želimo da budemo u superiornijoj situaciji, moramo biti drugačiji. Milošević nije Rahoj i moja procena je da će slučaj Katalonije uticati na pogoršanje spoljnopolitičke pozicije Srbije, rekao je Jovanović.

Započeti su procesi na Kosovu koji će se završiti prijemom u UN, jer će dobiti prostu većinu naredne godine. Mogućnosti veta nema u Skupštini, a i nije bio uložen onda kada je trebalo, istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari