Jovanović: Ljajić je u pravu u vezi s 5. oktobrom 1

Lider Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović smatra da je potpredsednik vlade Rasim Ljajić u pravu kada kaže da aktuelna vlast nastavlja vrednosti 5. oktobra.

Jovanović, kako prensi N1, objašnjava da je 5. oktobar uspeo da promeni one zbog kojih je do njega došlo i da je ujedinio Srbiju.

Prema rečima lidera LDP za tako nešto je potrebno više od reči. Deklarativno, u formalnom smislu, Ljajić je u pravu. Na kraju krajeva on je potredsednik te vlade.
– Drugo pitanje je pitanje rezultata. Mislim da vlada, SNS i Vučić moraju pokazati više senzibiliteta kako bi nešto što su vrednosti 5. oktobra afirmisali više u meri u kojoj su oni koji vode ovu državu dužni da urade, razmišljajući o njenoj budućnosti s obavezom koju smo mi osećali petog oktobra“, prokomentarisao je Jovanović izjavu Rasima Ljajića.

Snaga 5. oktobra kako Jovanović ističe je u činjenici da je on ipak uticao i promenio ovaj 5. oktobar 2016. godine jer su ideje opstale, a političke razlike koje su pre 16 godina izgledale kao nepremostive sada ne postoje u idejnom smislu, prenosi N1.

– Ako težiš vrednostima 5. oktobra moraš da staviš tačku na gluposti, na Savamalu, konkretizuj probleme društva, šta ćemo sa Kosovom, kako ćemo s Bosnom, da li ćemo s Rusijom ili sa EU. To je bila mirna revolucija koja je poslužila kao uzor i motivisala mnoge u svetu da smene vlast i promene sistem vrednosti. Peti oktobar je mnogo više od smene vlasti, iako smo bili suočeni sa nizom slabosti, koje su doprinele da se stekne utisak kao ništa nije promenilo“, rekao je Jovanović gostujući u Novom danu.

Odgovarajući na pitanje na čemu se DOS kasnije sapleo, Jovanović kaže da je DOS bio žrtva svog karaktera.

„To je bio vrlo kontradiktoran savez i koalcija stranaka. U njemu su bili iskreni protivnici Miloševića, ali i oni koji su koketirali sa Miloševićevim konceptom a kritikovali su ga jer taj koncept nije sprovodio kako treba. Tačku na 5. oktobar stavo je 12. mart“, ističe gost Novog dana.

On kaže da samo delimično razume one koji su se razočarali u peti oktobar.

„Polazim od sebe i odgovornost tražim u sopstvenim postupcima. Svi smo imali priliku da posle 5. oktobra biramo. Kada je Zoran Đinđić ubijen imali smo šest odsto podrške u Srbiji. Jedna od naših loših osobina je naknadna pamet kojom sami sebe oslobađamo odgovornosti“, rekao je predsednik LDP.

Ministar inostranih poslova i predsednik Socijalističke partije Srbije nedavno je rekao da Slobodanu Miloševiću treba podići spomenik. Čedomir Jovanović smatra da je Dačić poslednja osoba koja bi stvarno želela da bivšem predsedniku SPS i SRJ podigne spomenik.

„To je vrsta političke podmuklosti kojom Dačić ostaje u politici bez učinjenih rezultata poslednjih 23 godine. Ne vidim da ova zemlja slavi za Miloševićem. To su besmilice i nastojanje da se krhki sistem vrednosti slomi i baci u blato“, ističe Čedomir Jovanović.

S druge strane, inicijativa za podizanjem spomenika Zoranu Đinđiću ne stiže od njegove Demokratske stranke, već iz Srpske napredne stranke. Jovanović kaže da je to gest protiv kojeg ne želi da se bori.

„Znam šta je nekada radio Aleksandar Vučić. Kada je u Bulevaru Zorana Đinđića kačio tablu Ratka Mladića ja sam bio preko puta njega. Ako sada želi da stavi tu klimavu tablu Đinđiću, ja sam spreman da je pridržim“, objašnjava Jovanović.

On kaže da je upravo to politika petog oktobra i podseća da su posle petooktobarskih promena lideri DOS-a otišli kod Milana Milutinovića kako bi se dogovorili kako će zemlja funkcionisati do narednih izbora.

„Mi smo pobedili, pa smo otišli kod Milana Milutinovića, koji je bio niko i ništa, da bi dogovorili kako će zemlja funkcionisati. Otišli smo jer je tada za Miloševića glasalo više od dva miliona ljudi. Ne možete da organizujete život samo za one koji su pomogli da pobedite“, kaže Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari