Jovanović: Međusobno priznanje Kosova i Srbije nije prvi put na stolu, ali sada je to jasno rečeno 1Foto: Beta/Amir Hamzagić

Olaf Šolc je bio u Srbiji u petak i ono što je on tada rekao i ono što nam je predstavljeno u petak kao novina i dalje odzvanja u ušima. Potvrdu da će u rečniku dijaloga Beograda i Prištine, onu sintagmu koju smo već upoznali – normalizacija odnosa zameniti sada nova sintagma – međusobno priznanje, dobili smo i danas iz EU, odnosno od Odbora za spoljne poslove Evropskog parlamenta koji je usvojio većinu amandmana na tekst Rezolucije o Srbiji.

Hoće li se ispostaviti da je dolazak nemačkog kancelara značio i zatvaranje kapija EU za našu zemlju, jer su na red došli zadaci koje ovde vlast i ne može i ne želi da izvrši u emisiji „Među nama govore predsednik Nove demokratske stranke Srbije Miloš Jovanović i predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Prema rečima Miloša Jovanovića, međusobno priznanje Kosova i Srbije nije prvi put na stolu i za njega to nije iznenađenje.

„Mi već 14 godina ponavljamo u DSS-u da je uslov za naše evropske integracije, za neko naše potencijalno članstvo u EU da priznamo secesiju naše južne pokrajine. Zadovoljan sam što je na ovako visokom nivou jedan zvaničnik iz Zapadne Evrope jasno to rekao, što više niko ne može da laže da to nije uslov“, rekao je on.

Pored toga, međunarodno priznanje nije tek tako palo na pamet Nemcima, naveo je Jovanović, podsećajući da je to termin iz temeljnog ugovora dve Nemačke koji je potpisan 1972. i koji se nama nudi kao pravi put i rešenje za Srbiju.

Upitan da li je kao i Vučić, iznenađen ovim zahtevom, Grbović kaže da je i za njega bilo malo čudna formulacija jer se postavlja pitanje šta tačno znači međusobno priznanje.

On je napomenuo da Srbiji nije potrebna bilo kakva vrsta priznanja od Prištine, jer je naša zemlja međunarodno priznata.

„Jasno je da se za ulazak Srbije u EU zahteva određena vrsta normalizacije odnosa. Mislim da nije realno od Srbije očekivati da i potpiše i prizna nečiju nezavisnost, ali videćemo da li će to na kraju i biti ovako“, rekao je Grbović.

On je istakao da ćemo videti u kom će to formatu biti, jer na to utiču geopolitičke okolnosti ali da to ne znači da bi Srbija trebalo, u ovom trrenutku, da odustane od evropskog puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari