Jovanović (Narodna stranka): Predložili smo predstavnicima EP sporazum o organizovanju fer izbora 1Foto: Narodna stranka

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je večeras da je ta stranka predstavnicima Evropskog parlamenta na današnjem sastanku predložila da rezultat pregovora o izbornim uslovima uz posredovanje EU bude sporazum posle kojeg će u Srbiji biti moguće organizovati slobodne i fer izbore.

„Predstavili smo evropskim posrednicima naš predlog teksta o kojem bi trebalo da pregovaraju dve strane – vlast i opozicija, uz posredovanje EU. U tom dokumentu smo predvideli i period za primenu dogovorenog, koju bi nadgledalo telo zaduženo za to, jer se ne mogu više crtati tabele sa zelenim i crvenim kvadratićima o tome šta je ispunjeno a šta ne“, rekao je Jovanović a saopštila Narodna stranka.

Jovanović je za televiziju N1 kazao da mehanizam za primenu mora biti deo sporazuma, a pregovori vremenski ograničeni.

„Potrebno je da ostane dovoljno vremena za izbornu kampanju. Predložili smo da se pregovori ne odvijaju pred kamerama, kako se to ne bi pretvorilo u cirkus“, dodao je on.

Generalni sekretar Narodne stranke je naveo da je predložen način i format pregovora.

„Izneli smo zahteve, to je evropskim posrednicima jasno, a srpskoj javnosti je jasno koji su problemi“, rekao je.

Jovanović je člana Predsedništva Pokreta slobodnih građana (PSG) Natana Albaharija podsetio da su predstavnici PSG i u Briselu zagovarali bojkot prethodnih izbora, a da su nakon smanjenja cenzusa sa pet na tri odsto promenili odluku i izašli na izbore u junu 2020. godine.

„Šta garantuje da ponovo nećete promeniti odluku? Ako evropski posrednici znaju da će određena grupa izaći na izbore, bez obzira kakvi će biti izborni uslovi, onda oni neće učiniti ništa da se u Srbiji bilo šta promeni. Zašto bi pritiskali predsednika Srbije Aleksandra Vučića? Zato bi trebalo da pregovaraju oni koji su održali datu reč i nisu menjali odluke“, kazao je.

On je podsetio da je Narodna stranka u junu 2019. godine dala reč da će bojkotovati izbore i da je održala datu reč.

„Ne može se malo da sarađivati sa režimom, pa vam (lider Srpskog patriotskog saveza) Aleksandar Šapić skuplja potpise u Novom Beogradu, a Vučić ih verifikuje, pa onda porušite ideju bojkota, a potom se vratite i kažete ‘puj pike ne važi’. U politici moraju postojati odgovornost i kredibilitet, a ne ‘danas govorimo jedno, a sutra radimo drugo’ Da je PSG ušao u parlament, ne bi ni bilo pregovora o izbornim uslovima, jer bi režim mogao da pokaže kako postoji opozicija u skupštini, ili da je, ne daj Bože, PSG dobio ministarsko mesto kao Gordana Čomić“, zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari