Jovanović: Ne bira se novi ministar, nego čuvar trezora zarobljene države 1Važni i sredstvo i cilj: Jovan Jovanović

„Nominacijom Malog šalje se samo još jedan u nizu pogrešnih signala svim onim savesnim, vrednim, stručnim i poštenim građanima da se takvo ponašanje u Srbiji ne isplati i da je, ukoliko im se ukaže prilika, najbolje da napuste zemlju.

Iako želim da nisam u pravu i da me gospodin Mali i rezultati čitave Vlade demantuju u budućnosti, moraću da kažem da  mi je  strepnja dublja od nade “, rekao je  Jovan Jovanović , poslanik poslaničkog kluba Samostalni poslanici . On je  naveo da Sinišu Malog poznaje više od dvadeset godina  i da su se upoznali u Vašingtonu  na postdiplomskim studijama  i da zato mora da demantuje  premijerku koja tvrdi da je Mali fulbrajtovac. Prema njegovim rečima  Fulbrajtova stipendija se pre svega dodeljuje za postdoktorske istraživačke projekte.

„Ako su svi ti uspesi Siniše Malog takvi, kako kaže premijerka Ana Brnabić,  zašto on nije kandidat za predsednika Vlade, a ne samo za ministra finansija, ali gospodin  Dragan Marković je već rekao ono što mi svi znamo, ko određuje u stvari ministre u Vladi, da to nije predsednica Vlade, već predsednik države. Ono što je ključno za današnju raspravu jeste da se na ovoj sednici u stvari ne bira novi ministar finansija, već čuvar trezora zarobljene države, odnosno oni koji su tu državu zarobili i čiji je deo najužeg tima ili bolje rečeno ekipe gospodin Siniša Mali“, rekao je  Jovanović  i dodao da se slaže sa  svim kritičarima koji Malom zameraju  veliki  broj nerazjašnjenih afera, kao i način na koji je nekoliko vodio glavni grad.

On je podsetio  da je jedan od neizbrisivih ožiljaka  na Beograd Mali ostavio  kroz „Beograd na vodi“,  kroz noćno rušenje pod maskama u Savamali, kada je suspendovan pravni poredak na jednom delu teritorije Srbije, zatim nakaradnih i nekvalitetnih rekonstrukcija Trga Slavija i Cvetnog trga, kao i mnogih drugih delova grada, odnosno sveopšte betonizacije Beograda, bespotrebne i preskupe višemesečne novogodišnje rasvete, novogodišnje jelke vredne 83 hiljade evra, i Er Srbiju“, koja se pretvorila u kompaniju koja pruža usluge niskobudžetnih aviokompanija uz visoke cene karata, ili pak stanove u Bugarskoj.

„Ono što mu najviše zameram to je polagiranje  doktorata, i ta afera je upravo ono što je u potpunoj suprotnosti zbog čega je dobio stipendiju da studira u SAD-u, a posebno sa onim najvažnijim što je tamo naučio, a to je  akademska čestitost, kao i poslovna etika“, rekao je Jovanović.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić odbacila je danas kritike da Srbija ima najmanji privredni rast, da profit od „Beograda na vodi“ ide u džepove privatnog investitora, te navela da se za podršku svom radu oslanja na poslanike većine i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„To su neke paušalne kritike . Što se tiče doktorata Siniše Malog, Komisija  je već dva puta, većinom  glasova  potvrdila da je njegov doktorat  autentičan, da nije prepisan ili plagiran. Dva puta nije bilo dovoljno, tako da će  Univerzitet u Beogradu  po treći put  obrazovati Komisiju  koja će sagledati  sve činjenice“, rekla je premijerka  i dodala da će biti formirano i sto komisija kako bi se došlo do  istine . A na kritike Jovanovića da profit od Beograda na vodi odlazi u džepove privatnog investitora, Brnabić je rekla da su projekti stanogradnje svuda značajni jer povlače rast građevinskog sektora, što se desilo i sa Beogradom na vodi.

Predsednik pokreta Dosta je bilo  Branislav Mihajlović zatražio je od premijerke da povuče predlog o imenovanju Siniše Malog za ministra finansija, jer smatra da „nije dostojan funkcije na koju je predložen“.

Imam utisak da su podaci u biografiji Malog selektivno napisani, konstatovao je Mihajlović u skupštinskoj raspravi, postavljajući premijerki 16 pitanja o radu Malog na čelu Beograda i aferama koje se za njega vezuju, tražeći da odgovori da li su ti navodi tačni.
“Da ste vi podržali Malog kao najboljeg kandidata za mesto ministra finansija, mislila bih da sam u problemu kao predsednik Vlade”, poručila je Brnabička  Mihajloviću i dodala da je njen blanko odgovor na ne 16, nego 100 Mihajlovićevih pitanja da li je nešto tačno -Ne, nije tačno.

Premijerka Ana Brnabić poručila je i da će na sve paušalne tvrdnje o navodnim aferama kandidata za ministra finansija Siniše Malog odgovarati istinom i činjenicama, ističući da se dobro spremila za skupštinu i da je prikupila sve zvanične podatke.

Poslanica Nove Srbije – Pokreta za spas Srbije Sanda Rašković Ivić primetila je da Brnabić nije pročitala da je Mali od 2001. godine bio pomoćnik ministra za privatizaciju, a da poslanici SNS kritikuju taj period, da je bio direktor off šor kompanija, da ima 24 stana u Bugarskoj, a pomenula je i aferu Savamala.

Podsetila je da je supruga Siniše Malog uzjavila da joj je on pomenuo da je „tamo nešto polupao“ ali da niko nije stradao, te da je tadašnji premijer Vučić tada rekao da iza toga stoji vrh gradske vlasti .
„Ovo su ozbiljne afere i želimo da čujemo odgovore, ali ne onog tipa, a šta ste vi radili? Kada se neko od nas bude birao tada ćemo mi biti tema, a sada je tema Siniša Mali. Mali nema tu dostojnost da sedne na najvažnije mesto ministra finansija. To vam je da se da gladnom vuku jagnje na čuvanje, mislim da Srbija to nije zaslužila“, rekla je Rašković Ivić.

Replicirala joj je Aleksandra Tomić iz SNS rekavši da neće dozvoliti da Sinišu Malog „moralno razvlače“ oni koji bi da opravdaju novac od „tajkuna sa zapada, a koji su sada pohapšeni“.

„Treba opravdati osam miliona evra za predsedničku kampanju i produkovane afere za te pare. Nijednog trenutka se ovde nije govorili o ekonomskoj politici“, rekla je Tomić ,a premijerka je rekla da je Mali bio pomoćnik ministra od 2001. do marta 2003. godine, kada nije bilo spornih privatizacija, a potom je podsetila Rašković Ivić da su se te koje su sporne dešavale kada je njena – DS S bila stožer vlade.

„Nije fer da ne kažete do kada je Siniša bio pomoćnik ministra, a građani vrlo dobro znaju kada su bile te sporne privatizacije“, rekla je ona i dodala da Mali ima međunarodno iskustvo u privredi, da je radio kao konsultant u Diloitu u Beogradu, Pragu, te za Kredit svis u Njujorku. Šta je Siniša radio u privatnom sektoru nema veze sa državom“, poručila je Brnabić i upitala  da li je nezakonito da neko vodi offšor firme.

„I u Njujorku postoje offšor firme i one su zakonite…ono što ga preporučuje je i da se on sa takvim kvalifikacijama i obrazovanjem, a magistrirao je i doktorirao, vratio u Srbiju i stavio Srbiji na raspolaganje“, rekla je Brnabić,a za nju je  24 stana jedna od najzabavnijih afera. Upitala je zar poslanike  ne zanima šta je sa tim stanovima danas, a onda dodala da  istina su svi  dokumenti falsifikovani, ne može da upropasti dobru priču koju su smislili.

„Ali, istina je vazna. Šta se desilo sa tih 24 stana? Je l“ ih prodao, ako je on imao, a ne firma koju je on napustio pre nego je ušao u Vladu Srbije. Da li i dalje ima 24 stana ili prihvatate da su to stanovi firme koju je napustio pre ulaska u vladu“, upitala je.
Govoreći o Savamali, kazala je da o „porodičnim stvarima“ neće govoriti, jer ne vodi tabloidnu politiku, ali, kako kaže, nije fer da se iznosi šta je bivša supruga Marija Mali rekla nekom portalu, a da se ne kaže šta je rekla tužiocu, jer, kako je primetila, njena zvanična izjava je bila da je samo „htela da naudi bivšem mužu“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari