Jovanović (Novi DSS): Proglasiti okupaciju Kosova i Metohije, zapadne sile gaze rezoluciju 1244 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Predsednik Nove Demokratske stranke Srbije (Novi DSS) Miloš Jovanović pozvao je danas na proglašenje okupacije Kosova i Metohije jer je to po njegovim rečima, jedino rešenje u uslovima u kojima zapadne sile koje su izvršile agresiju na Saveznu republiku Jugoslaviju 1999. godine, ne poštuju rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN.

U obraćanju novinarima povodom 25. godišnjice početka NATO agresije, Jovanović je rekao da se „prečesto zaboravlja“ da postoje rezultati odbrane zemlje 1999. godine a da je glavni rezolucija 1244 koja je po njegovim rečima, još uvek na snazi i pravno obavezujuća za sve.

„Rezolucija 1244 štiti teritorijalnu celovitost Srbije i ne samo to, ona predviđa i povratak do 1.000 pripadnika srpskih snaga bezbednosti u našu južnu pokrajinu. Na tome ćemo kao Novi DSS i kao koalicija NADA svakako insistirati“, rekao je Jovanović novinarima ispred zgrade Generalštaba u cenntru Beograda, delimično srušene u NATO bombardovanju.

On je dodao da „iste sile“ koje su počinile agresiju 1999. godine, „gaze“ rezoluciju 1244.

„Te sile su podržale a potom i priznale secesiju naše južne pokrajine. Dok se ne prizovu pravdi i pravu, jedino rešenje je da se proglasi okupacija naše južne pokrajine. To je bila ideja i SPC 2006. godine. Nikad nećemo pristati na secesiju, dok u našem narodu ima volje da se ne odrekne samog sebe, mi tu borbu nećemo izgubiti“, kazao je Jovanović.

Ocenio je i da je s obzirom na agresiju 1999. godine, važno da Srbija ostane pri politici vojne neutralnosti koja po njegovim rečima, znači da Srbija nikad neće pristati da bude članica nekog stalnog vojnog saveza, prvenstveno članica NATO.

„Vojna neutralnost je čedo DSS i smatramo da treba usvojiti zakon o vojnoj neutralnosti a u nekom trenutku u budućnosti poželjno je da ona postane i ustavna kategorija“, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari