Jovanović (NS): Nadam se da je EU izgubila strpljenje za balkanske diktatore 1Foto: Narodna stranka

Tvrdnja predstavnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da je EU izgubila strpljenje za probleme Zapadnog Balkana jasno govore o njegovom nezadovoljstvu malim ili nikakvim napretkom u pregovorima između Beograda i Prištine, od koga suštinski zavisi napredak celog Zapadnog Balkana ka EU”, kaže za Danas Natan Albahari, član Predsedništva Pokreta slobodnih građana, komentarišući Lajčakovu izjavu izrečenu na “EU samitu o Zapadanom Balkanu“ u Bugarskoj.

Predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine izjavio je na forumu „EU u susretu sa Balkanom“ u Bugarskoj da je rat u Ukrajini na pozitivan način promenio način na koji EU razmišlja o proširenju, jer je proširenje ponovo postalo političko pitanje.

“Odjednom su sve zemlje EU shvatile da proširenje nije tehničko pitanje, već pitanje deljenja vrednosti i biti deo rešenja. Zapadni Balkan mora biti uz EU u ovom teškom trenutku. To znači da postoji osećaj hitnosti i osećaj nezavršenosti procesa“, rekao je Lajčak i dodao da je EU izgubila strpljenje za probleme ili kvazi-probleme na Zapadnom Balkanu.

Albahari u razgovoru za Danas podseća da je upravo Lajčak na početku svog mandata 2020. godine govorio o brzom postizanju sveobuhvatnog sporazuma u roku od par meseci, a evo ni dve godine kasnije stvari nisu odmakle od pozicija na kojima su i tada bile.

“Situacija sa problemom registarskih oznaka deluje da se otišlo i nekoliko koraka unazad. Evropska unija nakon početka rata u Ukrajini i promene vlasti u Nemačkoj mnogo više insistira na vrednostima i politikama, a manje na tehnokratiji što je bio manir u prethodnoj deceniji. U takvim okolnostima se od svih zemalja kandidata za članstvo očekuje da jasno stanu na stranu EU i osude agresiju Rusije u Ukrajini. Jasno je da će se prema tome meriti svi dalji angažmani EU u bilo kojoj zemlji regiona”, ocenjuje član Predsedništva PSG.

On napominje i da Pokret slobodnih građana smatra da je evropski put Srbije jedini mogući i ispravan, i da se mora jasno raditi na ubrzanju tog procesa.

“Od Srbije niko ne očekuje da prizna Kosovo, već da napravi takav dogovor koji će trajno rešiti međusobne probleme između Srba i Albanaca na toj teritoriji i omogućiti im bolji život i prosperitetniju budućnost”, zaključuje Albahari.

Stefan Jovanović, generalni sekretar Narodne stranke, komentarišući Lajčakovo upozorenje, podseća da je osnovna vrednost EU demokratija.

“Nadam se da je EU izgubila strpljenje za balkanske diktatore, jer demokratija nema altnernativu. Vlast u Srbiji se nalazi pred važnim odlukama, svesna njihove težine, upravo zbog nedemokratskog režima koji je na vlasti u Srbiji”, ističe Jovanović za Danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari