Jovanović (ProGlas): Ne smemo dopustiti još jedne izbore pod uslovima koji su bili 17. decembra 1Foto: printscreen / N1

Profesor Pravnog fakulteta Miodrag Jovanović izjavio je danas da se vlast ponaša „kao da se ništa nije dogodilo“, i da se ne sme dopustiti da još jedni izbori prođu pod uslovima koji su bili 17. decembra prošle godine.

Jovanović, koji je jedan od inicijatora ProGlasa, rekao je za televiziju Nova S da se zbog toga priprema Dogovor za poštene, slobodne i fer izbore sa strankama i organizacijama koje smatraju da su izbori od 17. decembra pokradeni, a čije je zvanično predstavljanje najavljeno za sutra.

„Vlast se ponaša kao da se nije ništa dogodilo, kao da nije bilo nikakvih dokaza o izbornim nepravilnostima i krađama, kao da o tome nisu domaći posmatrači izvestili, kao da se ODIHR o tome nije izjasnio. Iako je predsednik (Srbije Aleksandar Vučić) više puta rekao kako nemaju nikakav problem i pozvao vladu da primeni sve mere, meni se čini da je to kao prethodnih godina puka deklaracija i pokušaj da se zamajava ovdašnja javnost i stranci“, rekao je Jovanović.

Istakao je da je na građanima i političkim akterima, ali i inostranim akterima, da se ne dozvoli da se taj scenario ponovi, „i da se sve završi nekakvom tobožnjom dobrom voljom Vučića da nam da još jedan krug izbora pod istim uslovima pod kojima smo glasali 17. decembra“.

Na pitanje da li je važno ideološko opredeljenje za potpisivanje dogovora o fer izborima, Jovanović je odgovorio da je ProGlas zainteresovan za sistemske promene i da ideološke boje nisu bitne.

„ProGlas je kao što znate incijativa građana koja je od početka bila zainteresovana za sistemske promene u društvu. Nas u ovom trenutku ne interesuju konkretna ideološka opredeljenja vlasti i opozicije već suštinske promene“, kazao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari