Jovanović: Srbi na Kosovu su oduvek taoci Beograda 1Čedomir Jovanović Foto: LDP

Lider LDP-a Čedmir Jovanović kaže da su Srbi na Kosovu taoci Beograda i da su poslanici Srpske liste ekspozitura beogradske politike.

„Potrebni su nam Srbi na Kosovu, potrebni su kosovskim Albancima, kosovskom društvu su potrebni. Nažalost, oni su taoci Beograda, tako je bilo oduvek. I Zapad se tako ponaša i to im uvek i kažem. Očekuju od Beograda i od lidera u Beogradu da bude poglavica divljeg plemena“, kaže Jovanović u intervjuu za RTK u Prištini.

Smatra da kosovska zajednica nema normalan život kakav joj je potreban.

„Nema predstavnike Srba koji će, kad odu u parlament, voditi računa o ljudima koji su za njih glasali, nego su to ‘renta-poslanici’ koji razmišljaju za Beograd, a ne za vas ovde i često ti interesi nisu identični. Zato je tako nesrećan sever Kosova“, kaže Čedomir Jovanović.

Ponavlja stav da je Srbija svoju tragičnu priču kao država na Kosovu okončali 1999.

Kako kaže, predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije danas lako, jer treba platiti cenu za sve greške.

„Ali ako se baviš politikom u Srbiji onda moraš biti spreman na to. On svoju šansu treba da traži zajedno sa svima nama u toj drugačijoj budućnosti koju možemo da stvorimo i koju treba da stvorimo“, kaže Jovanović.

Upitan da li očkeuje da Srbija, kada je reč o Kosovu, donese neko konačno rešenje do kraja godine i da li će predsednik Vučić biti taj koji će Srbima saopštiti to rešenje, Jovanović odgovara:

„Svi znaju to. I svi znaju da tu nema više manevarskog prostora. U suprotnom, Koštunica bi i danas bio premijer. Vučić je lider moje zemlje i ako on nema snagu da kaže istinu, ko tu istinu treba da kaže?“, pita Jovanović.

„Ne treba nam odnos sa Kosovom u kome ćemo samo zameniti rovove“

Prema njegovim rečima, problem je nešto drugo – može Vučić da donese odluku, ali neko treba sa tom odlukom da živi, da je razume, da iskoristi prilike koje ona otvara.

„Nama ne treba odnos sa Kosovom u kom ćemo mi samo zameniti rovove. Ne treba nam Kosovo koje će postati članica Ujedinjenih nacija, a mi onda sa Kosovom biti u nekom novom sukobu pet, deset ili 15 godina“, kaže lider LDP-a.

Na pitanje da li to su pregovori u Briselu uzaludni, napominje da nisu i da ih doživaljava kao amortizaciju tih pritisaka i stvaranja atmosfere za neko rešenje.

Na pitanje šta bi se desilo kada bi se u ovom trenutku raspisao referendum u Srbiji po pitanju Kosova on je uveren da je svima jasno da bi Srbi bez problema rekli „ne“.

„Ne možete da prenesete na narod tu vrstu odgovornosti. Moramo da preuzmemo odgovornost, pa da radimo sa ljudima, pa da im objasnimo zašto oni treba da glasaju“, zaključio je Jovanović.

U vezi sa ubistvom Olivera Ivanovića i činjenicom da se još ne znaju počinioci kaže:

„To znači da je jasno ko su počinioci. To znači da nema nikakve veze sa etničkim sukobom i da ne postoji nijedan normalan razlog zbog kojeg bi neki Albanac otišao i ubio Olivera Ivanovića. Oliver Ivanović je ubijen da bi se poremetili odnosi Beograda i Prištine, Tačija i Vučića i šanse da se stvori ovde mir. A ko iza toga stoji? Pa oni kojima je u interesu ludilo u odnosima Srbije i Kosova, Srbije i Bosne i Hercegovine, isti oni koji su u Crnoj Gori u haosu tražili šansu za sebe“, zaključuje Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari