Jovanović u Strazburu: Kurtijev režim sprovodi kampanju etničkog čišćenja Srba sa Kosova 1foto (BETAPHOTO AP Photo/Visar Kryeziu)

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas na zasedanju Parlamentarne skupštine Saveta Evrope u Strazburu da „ekstremistički režim Aljbina Kurtija tiho sprovodi kampanju etničkog čišćenja Srba“ sa Kosova i Metohije, namerno okrećući glavu od poziva međunarodne zajednice da smiri situaciju.

Egzodus 11 odsto Srba sa Kosova i Metohije u prethodne dve godine jasno pokazuje namere Prištine, koje uključuju etničko čišćenje, neprekidni teror i ispoljavanje jake etničke mržnje, rekao je Jovanović.

On je istakao da je situacija na Kosovu i Metohiji je dramatična i ocenio da su zapadno od fronta u Ukrajini Srbi na Kosovu i Metohiji najugroženija etnička grupa na evropskom kontinentu.

Srpska zajednica na Kosovu i Metohiji neprekidno je izložena pretnjama privremenih vlasti u Prištini, koje koriste konvencionalne i nekonvencionalne metode etničkog nasilja, konstantno vršeći pritisak na Srbe da se isele, kazao je Jovanović.

On je izneo podatak da je kosovska policija u proteklih godinu dana 62 puta primenila nasilje nad Srbima, počinila je 22 akta koji su doveli do eksalacije na severu Kosova i Metohije i više od 30 neodobrenih upada u poslednje dve godine.

Jovanović je naveo da međunarodne organizacije posvećene zaštiti ljudskih prava i međunarodnog prava ne bi trebalo da prihvate zahteve Prištine za članstvo.

Pozivam Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope da odbaci pokušaj privremene vlasti u Prištini da Kosovo postane član Saveta Evrope, a Savet Evrope i međunarodnu zajednicu da poštuju međunarodno pravo, podržavaju osnovne vrednosti ove organizacije i da efikasno zaštite srpsku zajednicu od agresije prištinskog režima, rekao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari