judita popovic foto medija centarfoto medija centar

Zrenjaninski advokat Judit Popović, bivša potpredsednica Skupštine Srbije i aktuelna članica REM-a, kaže za Danas da su ustavne promene neophodne.

Referendum o promeni Ustava održava se u nedelju, 16. januara, od 7 do 20 časova.

U Zrenjaninu će se građani izjašnjavati o promeni Ustava i nezavisnosti sudstva na 70 glasačkih mesta.

“Pravosuđe treba da bude nezavisno ali kao što vidimo, nema neke naročito velike želje da se narod motiviše da izađe na referendum. Sve što je rađeno proteklih 30 godina nije dovelo do toga da pravosuđe bude nezavisna grana vlasti, pa zato imamo slučajeve da izvršna vlast selektivno primenjuje zakone, zavisno od volje, potrebe i interesa određenih grupa i pojadinaca i čitave vladajuće klase”, kaže Popovićeva.

Vladajuća stranka, kako navodi, indiferentno se odnosi prema ovom pitanju. Primećuje da nema neke velike egzaltacije niti euforije, što je inače uobičajno kada se želi nešto postići u Srbiji od strane vlasti, kao da su pod nekom vrstom pritiska i da to sve nerado rade.

“To je šteta što su tako nezainteresovani za zakone i Ustav ali to, u stvari, liči na tehniku vladanja SNS jer njih zakoni ne interesuju i oni sve rade mimo nekih pravila i procedura, to je jedna autoritarna vlast. Oni definitivno žele da zadrže ovaj status quo po pitanju pravosuđa, jer je ovoj vlasti jako bitno da provosuđe bude deo njihovog mehanizma. Iz tog razloga javnost nije dovoljno obaveštena o svemu ovome jer su naprednjaci u kampanji za izbore”, ocenjuje Judit Popović.

Ona smatra da su ustavne promene neophodne i da je nebitno ko ih predlaže jer definitivno Ustav treba da se menja.

“Naravno da ništa nije idealno, da ovo sada nije idealno i da će sve da se radi po starom, zato što izvršna vlast utiče na pravosuđe i svaki pojedinačni život u Srbiji. To, ipak, ne znači da treba da sprečimo to zakonodavno i ustavno poboljšanja. Zato moramo da izađemo na referendum i zaokružimo da, jer je taj korak neophodan za dalji razvoj društva. Naravno da ne očekujemo da će uvek isti ljudi biti na vlasti, neće ista partija biti na vlasti. Čak i oni, koji budu dolazili kasnije na vlast isto će morati da se prilagode toj situaciji. Ustav mora da se prilagodi evropskim standardima, ukoliko zaista želimo da budemo deo evropske agende. Ne zaboravite, poslednjih deset godina rapidno gubimo institucije u Srbiji a time i celu državu”, objašnjava Judit Popović za Danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari