"Kad se bude povlačio, Vučić će reći sam" 1Foto: FoNet Slobodan Miljevic

Premijer Srbije Aleksandar Vučić se ne povlači sa funkcije koordinatora službi bezbednosti, rečeno je Danasu u kabinetu predsednika Vlade Srbije.

„Kada se bude povlačio, to će sam saopštiti javnosti“, istakli su za Danas u vrhu vlasti.

Beogradski mediji preneli su saznanja o tome da premijer Aleksandar Vučić podnosi ostavku na mesto šefa Biroa za koordinaciju službi bezbednosti. Kako su objavile Novosti, razlog za navodnu ostavku je to što Vučića bezbednosne službe nisu uverile da „drže konce u svojim rukama“. Takođe, tvrdi se da će Vučić o tom koraku narednih dana obavestiti predsednika Srbije i da je „zapanjujuće“ to što su mu bezbednosne službe od momenta otkrivanja oružja u šumi u Jajincima, blizu kuće premijerovog oca, ispričale pet verzija tog slučaja.

Predrag Petrović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku, za Danas kaže da ga ne iznenađuje vest da se Vučić ipak ne povlači sa mesta koordinatora službi bezbednosti, jer je to više puta najavljivao pa se nije dogodilo, jer, kako je objašnjeno, nema pravog rešenja za to mesto.
– Nema on šta da se povlači ili ne povlači. Predsednik Republike postavlja i smenjuje sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost. NJega treba pitati zašto on Vučića ne smeni i nađe osobu koja može na dnevnom nivou da se bavi tim poslom, jer premijer to svakako ne može zbog prirode svog posla. Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji. Biro za koordinaciju službama bezbednosti bavi koordinacijom svih kontraobaveštajnih i bezbednosnih službi i mera koja se odnose na državne funkcionere, te premijer treba da koordinira mere bezbednosti za sebe – objašnjava Petrović.

Na pitanje kao vidi to što je Vučić rekao da su mu službe dale pet verzija događaja u Jajincima, on odgovara da je očigledno da službe ne znaju i nemaju sve informacije, čim sve može ili sve ne može.
Podsetimo, u januaru prošle godine, premijer Vučić je u izjavi za Danas rekao da neće ostati na mestu koordinatora službi bezbednosti, već će na tu funkciju uskoro biti imenovana nova ličnost. Međutim, Vučić nije odgovorio na pitanje Danasa kada tačno će uslediti promene, kao i ko će preuzeti tu dužnost.

Prema Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost imenuje predsednik države. Neposredno nakon preuzimanja dužnosti predsednika Vlade Srbije, u junu 2014. godine, Aleksandar Vučić je najavio da će podneti ostavku na mesto koordinatora službi bezbednosti, jer, po Zakonu o osnovama uređenja službi bezbednosti, predsednik Vlade Srbije mora da bude član tog tela. To znači da od formiranja nove vlade, Vučić zapravo obavlja istovremeno dve funkcije u Savetu za nacionalnu bezbednost – kao član i kao sekretar. Dužnost sekretara je da rukovodi i predsedava Birou za koordinaciju službama bezbednosti.

Podsetimo, da bi Aleksandar Vučić postao sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost, polovinom 2012. izmenjen je član 7 Zakona , koji je predviđao da šef kabineta predsednika Republike po automatizmu postaje sekretar Saveta. Kako bi Vučić preuzeo funkciju koordinatora službi bezbednosti, izmenama Zakona predviđeno je da funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost obavlja osoba koju imenuje predsednik Republike, a ne njegov šef kabineta.

Pozicija koordinatora jača od mesta u Savetu

Pozicija koordinatora službi bezbednosti je, prema navodima stručnjaka za bezbednosna pitanja, jača i uticajnija od one koju premijer ima u Savetu za nacionalnu bezbednost, s obzirom na to da je sekretar Saveta prvi čovek za operativno usklađivanje rada službi bezbednosti, koji dolazi u dodir sa velikim brojem informacija i ima operativnu moć nad službama bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari