Kad se Vučić zahvali "Anči" na Instagramu 1foto: Instagram, Budućnostsrbijeeav

„Hvala Anči“, glasi objava Aleksandra Vučića, na Instagram nalogu Budućnossrbijeav, preko koga se on najčešće i najbrže obraća javnosti, uz zajedničku fotografiju sa premijerkom Anom Brnabić.

Ana Brnabić je na svom Instragamu nalogu prethodno objavila, uz istu fotografiju „Srećna što ga imamo. Najjači na svetu“.

Po fotografiji se vidi da su njih dvoje u nekom restoranu, u opuštenoj atmosferi, moguće i na večeri priređenoj za gošću iz Brisela, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen.

Nova vlada Srbije, na kojoj je po treći put na čelu Ana Brnabić, položila je zakletvu 26. oktobra. U njoj nema desetak ministra iz prethodne, takođe vlade Srpske napredne stranke, među kojima su i ti koji su dosad bili prepoznati kao izvorni SNS, ili nekada lično bliski Vučiću: Jadranka Joksimović, Zorana Mihajlović, Branislav Nedimović, Nebojša Stefanović, Aleksandar Vulin, Zlatibor Lončar…

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)


Izbori su održani 3. aprila, i na njima pobeda SNS nije osporena od strane opozicije, ali se na vladu čekalo više od pola godine, smatra se iz dva razloga.

Prvi je da bi se dobilo na vremenu zbog spoljne politike i političkih zaokreta koji se očekuju od Srbije, zbog rata koji Rusija vodi u Ukrajini.

Drugi su sukobi unutar SNS-a, budući da je decenijski koalicioni partner naprednjaka SPS Ivice Dačića u potpuno poodređenom položaju.

Na osnovu rezultata izbora, naprednjaci su vladu matematički mogli i da naprave sa nekim od manjinskih partnera, poput Saveza vojvođanskih Mađara.

Socijalisti su ostali u vladajućoj koaliciji. Ali, mada je Ivica Dačić praktično broj 2 u Vladi, kao zamenik premijera, šef diplomatije i koordinator službi bezbednosti, u ovoj vladi je nesporna još tešnja povezanost premijerke sa predsednikom.

Opšte je mesto srpske politike da Ana Brnabić ne donosi samostalno odluke, i da je potpuno usmeravana od strane predsednika, iako je po Ustavu, funkcija premijera da predvodi izvršnu vlast, a predsednika da predstavlja zemlju više u protokolarnom smislu.

U SNS se Brnabić učlanila 2019, dve godine nakon što je prvi put postala premijerka, i pošto je 2017. na čelo vlade došla kao Vučićev lični izbor, pošto je on izabran za predsednika Srbije.

Prethodno je vodila ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave u svojstvu prozapadnog stručnjaka iz nevladinih krugova, školovanog na Zapadu.

Pretnodno je u aferi „Vetropark“ 2015. godine, Ana Brnabić, u svojstvu menadžera američke energetske kompanije Kontinental vind, stala na stranu Nikole Petrovića, tadašnjeg direktora Elektromreže, bliskog Vučiću i u kumovskom odnosima sa njim.

U SNS je u toku i jaka kampanja na svim nalozima partije na društvenim mrežama, u kojoj se neprekidno hvali lider stranke i predsednik države Aleksandar Vučić.

Između ostalog pripisuje mu se i „građenje pobedničke istorije“, tako da se i ova objava može tumačiti i delom takvog propagandnog nastupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari