Kakav rečnik koristi na Tviteru Vladanka Malović, šefica informativne službe SNS 1foto: Miroslav Dragojević

Kultura dijaloga i osnovna pristojnost često su predaleko od retorike pojedinih političara, što u plenumu Narodne skupštine, što na Tviteru. Vređanje neistomišljenika uobičajen je manir u „komunikaciji”, a simbol za to je postalo jedno ime – Vladanka, piše Istinomer.rs.

Šefica informativne službe SNS-a za verbalne obračune uglavnom koristi stranački Tviter nalog, a tvitovi sa njenim potpisom su direktni, uvredljivi i lični. Ko je zapravo Vladanka Malović (koja usput tvrdi da “ono što naprednjaci obećaju, uvek ispune”)?

Dnevnik uvreda na sajtu Istinomera u 2022. godini imao je manje sadržaja od očekivanog, ali ne zbog toga što uvreda nije bilo, već zato što su one postale uobičajene i deo svakodnevnog govora u javnosti.

Mizogeni i uvredljivi komentari, vulgarni i nepristojni epiteti dodeljeni „protivnicima“ često oslikavaju političku komunikaciju. U svemu tome, izdvajaju se tvitovi sa potpisom Vladanka.

Na Blicovoj listi najmoćnijih žena u Srbiji i prethodne godine na 24. mestu pojavljuje se Vladanka Malović, šefica službe za komunikaciju i članica predsedništva Srpske napredne stranke. Žena koja nije često gost u medijima, ali koja jeste tema mnogih medijskih naslova i u središtu rasprava na društvenim mrežama.

Pacovčiću lažljivi, politički ološu i pedofilu poremećeni

Više od 30 tvitova je u prethodnoj godini na nalogu SNS objavljeno uz potpis Vladanka. Svaki tvit bio je upućen ili opozicionim političkim akterima ili novinarima, uglavnom kao odgovor ili komentar na aktuelna dešavanja.

Tako su politički protivnici nazivani „pacovčićem lažljivim“, „pedofilom poremećenim“ i „lopovčinama“.

Novinarima su dodeljivani drugi uvredljivi epiteti. Voditelja Ivan Ivanović nazvala je „tužnim Đikijevim botićem iz kojeg vrište kompleksi“, novinara Slobu Georgieva „bednikom i lažovom“, a za Slobodana Stupar napisala je „drtina“ kojoj su dodate neprikladne fantazije.

Kada tvitovi zvaničnog naloga Srpske napredne stranke sa potpisom Vladanka, nisu odgovor na nečiji tvit, onda su reakcija na neku bitnu vest i temu u javnosti. Sredinom oktobra Vladanka Malović podelila je svoj komentar o predlogu Francuske i Nemačke.

Pažljivo biram reči

U intervju za Alo pod naslovom „ČELIČNA DAMA SRPSKE POLITIKE ZA ALO! Vladanka Malović: Svaki napad na Vučića je napad i na mene“, Malović je istakla da je najvažnija odrednica koja može da stoji uz bilo čije ime to – da je odani saradnik predsednika Aleksandra Vučića.

Prema njenim rečima, upoznala ga je 2009. godine.

„Šef je, kao i sada, sa sobom nosio hiljadu papira i uvek bio u brzini. Bilo mi je fascinantno kako je znao napamet svaku ulicu, svako biračko mesto“, opisala je Malović.

Na konstataciju da je kritikuju kako ne bira reči kada se obračunava sa opozicijom i na pitanje da li će to promeniti, odgovorila je da ona pažljivo bira reči.

„Pažljivo biram reči, tu greše. Svaka moja reč onima iz opozicije kojima odgovaram je njihova biografija. Među prvim lekcijama koje sam naučila od svog šefa jeste da se nikada ne povlačim u borbi i da koliko god da je teško, držim glavu uspravno, da je nikada ne pognem pred onima koji Srbiji i našem narodu žele sve najgore“, rekla je Malović za ALO.

Put do potpisa

Vladanka Malović je šefica informativne službe SNS. Rođena je 1982. godine.Nema zvaničnih podataka o njenom obrazovanju. Izjavila je da se u politiku uključila 2009. godine. Najpre je bila angažovana u beogradskom odboru SNS, potom je postala članica Glavnog odbora i na kraju je izabrana u Predsedništvo stranke.

„Od kada sam izabrana za predsednicu Službe za informisanje nemam radno vreme, vikende, praznike. Svakodnevni rad, podrazumevani stres, ali kada vam je Aleksandar Vučić šef, nema nemogućeg posla.“ (Blic, 27. 7. 2016. godine)

U leto 2016. otvorila je izložbu „Necenzurisane laži“, o medijskim sadržajima u Srbiji od 2014. do 2016. godine. Tada je u beogradskoj galeriji „Progres“ izloženo oko 2.500 primeraka naslovnih strana, izveštaja, vesti, komentara u medijima, a na osnovu čega bi, naveli su organizatori, građani u Srbiji trebalo da procene da li u Srbiji ima cenzure.

Uvaženi idioti, kukavice i muljatori

Dnevnik uvreda koji Istinomer čuva od zaborava prethodne godine „dobio je” samo šest izjava. Od toga smo pet izjava čuli od članova Srpske napredne stranke, a jedna je izjava Aleksandra Vulina.

Od terorističkog ološa do zero kole.

*Jeremić je kukavica i licemer

*Opozicija je neprijatelj državi

*Ime Borisa Tadića ostaće na najsramnijim stranicama srpske istorije

*Uvaženi idiote…

*Jeremić je politički pilićar i muljator

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari