Kakav rezultat čeka opoziciju na novim izborima? 1Foto Aleksandra Popović / Danas

Opozicione partije desnice mogle bi da ostvare rast na narednim izborima ukoliko vlast bude povlačila nepopularne poteze, dok ostatak opozicije teško da može da računa na bolji rezultat jer će se u igru ući novi igrači koji će preuzeti njihove razočarane birače, kažu sagovornici Danasa ocenjujući kakav rezultat može opozicija da ostvari na novim izborima u Beogradu.

Glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović nije siguran da će biti novih izbora, pogotovo ne tako brzo, ove godine ili u narednih šest meseci, bez obzira što je to, kao kaže, medijski svršena stvar.

– Vučić će ipak prvo formirati vlast, pa tek onda održati izbore. A kada se formira vlast, „ko živ ko mrtav posle“. Verujem da će biti prevremenih izbora, ali ne brzo. Moja je teza da bez obzira na junačenja sa obe strane, zapravo ni vlast ni opozicija neće hrliti na te izbore, jer nisu baš sigurni da će ostvariti bolji rezultat od ovog sad – navodi on.

Prema nejgovim rečima, hvalisanje režima o rezultatu na ponovljenim izborima na četiri biračka mesta u Beogradu je blago rečeno preterano jer se radi o malom uzorku i svega nekoliko stotina glasova više, to nije zalog niti dokaz da će na ponovljenim izborima „da pokidaju“.

Kada je reč o opoziciji, Vukadinović navodi da će na tim izborima biti potpuno nova situacija i u smislu novih igrača i u smislu da će postojeće kolone biti preformatirane, te da su to razlozi zbog kojih opozicija neće žuriti na izbore iako će govorti da u spremni.

Kakav rezultat čeka opoziciju na novim izborima? 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

On navodi da će se prekomponovati Ujedinjeni za pobedu, jer je gotovo isključeno da će SSP i NS ići zajedno, te da je pitanje šta će demokrate. Vukadinović smatra i da će biti razdruživanja i udruživanja i na desnoj strani.

Prema njegovim rečima, opozicija mora da računa da će teško opet imati takvu mobilizaciju i nadu kakva je postojala i da su tu i porast apstinencije i novi igrači. Vukadinović na veruje da će vlast mnogo da popravi svoj rezultat.

– Mogu malo da utegnu svoje redove. Njihovi personalni odnosi su loši i to ih je koštalo par procenata. Oni mogu za nešto malo, par procenata popraviti ali će im trebati neko za vlast. Posle novih izbora svakom će trebati neko za vlast – zaključuje Vukadinović.

A Dušan Vučićević docent FPN ukazuje da rezultat opozicije zavisi od toga da li će vlast morati da donosi prelomne spoljno političke odluke u vezi sa uvođenjem sankcija Rusji.

Kakav rezultat čeka opoziciju na novim izborima? 3
Foto: Printscreen/ N1

– Ako se kontekst u vezi toga ne menja, onda pretpostavljam da partije sa desnice imaju prostora da rastu na proruskom sentimentu i uzimaju deo glasača SNS ako ona bude vukla poteze nepopularne kod njenog biračkog tela. Postoji jedan broj glasača desnih partija koje su ostale ispod cenzusa, Suverenisti, SRS i lista Nemanje Šarovića, koji će se, pretpostavljam, znajući da su njihovi glasovi propali na prošlim izborima preusmeriti na partije koje su prešle cenzus – kaže Vučićević.

On dodaje da prostor za rast imaju tri partije s desnice zbog toga što je moguće da između njih dođe do neke koalicione saradnje.

On tu misli na Zavetnike i Dveri koji, kako objašnjava, vrednosno gađaju isto biračko telo, ali telo koje prati različite medije pa bi efekat sinergije mogao da bude i nešto veći.

Tu je, kaže i DSS, koji može da raste, ali nije siguran da bi oni išli sa Dverima i Zavetnicima u koaliciju. Kako dodaje, odmerena i umerena priča i nastup Miloša Jovanovića ima svoju publiku.

– Sa ove druge strane, deluje da je biračko telo Ujedinjenih za pobedu razočarano sa dve stvari. Prvo, rezultatima jer im je najavljivano da će oni biti bolji nego što su bili pa su se odmah razočarali u večeri izbora. Dodatno su se razočarali što je već dva dana posle izbora došlo do podele unutar tog opozicionog bloka odlaskom Dragana Đilasa na satanak sa Vučićem, pa je onda došlo do prilično javne rasprave između NS i DS. Deluje da je deo tih birača otišao u apstinenciju i nezadovoljstvo i deluje da njih neko može da pokupi. Dakle, u atmosferi aptije i podela u opoziciji postoji mogućnost da se pojavi novi akter koji bi pokupio te glasače i dodatno oslabio postojeće partije – objašnjava on.

Na pitanje koji bi to novi akter mogao da bude, odgovara da Savo Manojlović ima prostor da sa svojom organozacijom ako bude rešio da ide na izbore ostvari relativno dobar rezulatat.

– Savo je rekao da neće učestvovati na izboriam 2022. ali nije rekao da neće na narednim, čak je rekao da je to vrlo moguće. U istraživanjima koje smo radili početkom godine, Savo je dobro stajao čak i bolje od opozicoionih lidera – navodi Vučićević.

Upitan koko bi prošao Zdravko Ponoš kao novi igrač, odgovara da se „spominje studljivo da Savo i Ponoš mogu da prave nešto zajedno“.

– Nisam siguran koliko je Savi pametno da se povezuje sa političarima koji su bili deo postojećih stranačkih struktura, jer je već sa novom pričom i novim mladim ljudima postigao određenu prepoznatljivost. Ne deluje mi da mu je potreban neko ko će ga uvući u centar javne sfera – zaključuje Vučićević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari