Kako će Aljbin Kurti nadomestiti odlazak srpskih poslanika iz Skupštine Kosova? 1Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Prema pisanju Novosti, Aljbin Kurti bi mogao da poslanička mesta, koja su pripadala Srpskoj listi, dodeli drugim srpskim strankama koje su učestvovala na izborima.

Istraživač u Kosovskom demokratskom institutu Eugen Cakoli izjavio je da je procedura za zamenu poslanika Srpske liste koji su podneli ostavku vrlo jasna.

„Njih bi trebalo da zameni drugi kandidati za poslanike iz redova tog političkog subjekta, a u redovima Srpske liste ostalo je samo devet. Još jedan poslanik biće iz redova druge srpske stranke – GI SPO, koja ima najveći broj glasova posle Srpske liste“, rekao je Cakoli, za Kosovo online.

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić rekao je za Novosti da očekuje da kandidati Srpske liste, koji su na prošlim parlamentarnim izborima ostali „ispod crte“, neće prihvatiti poslanička mesta.

Ako preostali kandidati Srpske liste ne prihvate da budu poslanici, Aljbin Kurti bi mogao da poslanička mesta ponudi drugim Srbima koji su učestvovali na parlamentarnim izborima u februaru 2021. godine.

Pored Srpske liste na prethodnim parlamentarnim izborima na Kosovu predstavnici Srba bili su GI Za slobodu pravdu i opstanak, i Srpski demokratksi savez.

Po Kosovskom Ustavu bez predstavnika Srba Skupština Kosova ne može da menja i donosi važne zakone što značajno otežava njeno funkcionisanje i zato bi Kurti morao da nađe zamenu za poslanike Srpske liste koji su dali ostavku.

Tako da ako bi kandidati Srpske liste odbili poslanička mesta Kurti bi mogao, iako se to smatra protivzakonitim, da ih ponudi GI Za slobodu pravdu i opstanak, i Srpskom demokratkskom savezu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari