Kako će izgledati novi saziv Skupštine i odakle su sve poslanici? 1foto FoNet Aleksandar Barda

Na osnovu rezultata izbora od 3. aprila, novi saziv Narodne skupštine imaće 155 muškaraca ili 62 odsto, i 95 žena poslanika ili 38 odsto, navodi se u analizi Dragiše Mijačića, direktora Instituta za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER).

Dok svi gradovi imaju makar jednog poslanika, većina opština nema predstavnika u Skupštini Srbije.

Na izborima je učestovovalo 19 lista, od čega osam manjinskih, sa ukupno 2,912 kandidata, od čega je 42,5 odsto žena.

Podatke iz ove analize na osnovu konačnog izveštaja Republičke izborne komisije o parlamentarnim izborima od 3. aprila, koja je 12. jula izvršila raspodelu poslaničkih mandata, Mijačić je objavio na Tviteru.

Analiza se tiče i teritorijalnog pregleda.

Među opštinama koje nisu imali kandidata na listama su Irig (Vojvodina), Varvarin (Šumadija i Zapadna Srbija-ŠZS) i Ražanj (Južna i Istočna Srbija-JIS).

Sa Kosova i Metohije je ukupno bilo 21 kandidata iz 11 opština (od ukupno 29 opština).

Po regionima, najviše će poslanika biti iz Beograda (105 poslanika, 42 odsto), zatim Vojvodine (54, 21,60 odsto), Šumadije i Zapadne Srbije (53, 21,2 odsto), Južne i Istočne Srbije (34 i 13,6 odsto), navodi Mijačić.

Sa Kosova i Metohije će doći četiri poslanika ili 1,60 odsto.

Najveći skok u broju poslanika ima Grad Novi Sad, sa 24 predstavnika, što je najveći broj od izbora iz 2000. (od kad se računa na ovaj način).

Niš ima osam poslanika, Kragujevac i Kraljevo imaju po pet, Zrenjanij, Jagodina, Novi Pazar, Leskovac i Priboj po četiri poslanika, ostali imaju manje.

Dok svi gradovi imaju makar jednog poslanika, većina opština nema predstavnika u Skupštini Srbije.

Od 45 jedinica lokalne samouprave u Vojvodini, 24 njih (53,3 odsto) nema predstavnika u Skupštini. Od 52 jedinice lokalne samouprave u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, njih 24 (42, 2 odsto) nema, a od 47 JLS u JIS, 29 (61,7 procenata) nema.

Sa KiM će biti četiri poslanika koji dolaze iz Prištine, Zubinog Potoka, Kosovske Mitrovice i Peći.

Kada se pogleda raspodela mandata prema NUTS1 klasifikaciji: Srbija Sever (Beograd i Vojvodina) imaju 159 mandata (63,6 odsto) a Srbija Jug (ŠZS, JIS, KiM) imaju 91 mandat (36,4odsto), naveo je Mijačić.

On napominje da se statistika odnosi na Rešenja RIK o raspodeli mandata na Parlamentarnim izborima 2022.

Mandati poslanika (samim tim i njihova geografska rasprostranjenost ili odnos zasnovan na polu) će se menjati u odnosu na različite faktore tokom trajanja mandata, kaže on.

Zaključak prepušta tumačenju čitaoca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari