Kako će ubuduće biti organizovani protesti protiv nasilja u Užicu i zapadnoj Srbiji? 1Protest u Užicu/Foto: N. Kovačević

Protest protiv nasilja nastaviće se tokom leta u Užicu, a organizovaće se i u okolnim gradovima i to pod sloganom „Zapadna Srbija protiv nasilja“.

Novi model i širenje protesta u zapadnoj Srbiji dogovoreni su, pre nekoliko dana u Užicu, na sastanku predstavnika lokalnih odbora opozicionih političkih partija, pokreta i udruženja građana.

U tim dogovorima su učestvovali predstavnici Demokratske stranke, Stranke slobode i pravde, Zeleno-levog fronta i udruženja: Inicijativa za Požegu, Za čist Kosjerić, Jedan tim Lučani, Suvoborska greda, Zaštitimo Dobrinju i okolinu i Libergraf Užice.

Širenje protesta

Osim nastavka okupljanja do ispunjenja svih zahteva protesta „Srbija protiv nasilja”, dogovoreno je da započne njihovo širenje u drugim gradovima i mestima u zapadnoj Srbiji.

Ovi protesti će se održavati pod sloganom „Zapadna Srbija protiv nasilja”.

Kako će ubuduće biti organizovani protesti protiv nasilja u Užicu i zapadnoj Srbiji? 2
Foto: N. Kovačević

„U Užicu će se protesti održavati svakog četvrtka od 19 časova, a petkom  u drugim mestima – Požegi, Kosjeriću, Lučanima, Arilju…O mestu i vremenu održavanja protestnih skupova „Zapadna Srbija protiv nasilja“, građani će biti blagovremeno obavešteni“.

To je navedeno u zajedničkom saopštenju političkih i građanskih organizacija iz zapadne Srbije koje su učestvovale u tim razgovorima, za koje se ističe da ih je „okupila zajednička borba protiv nasilja“.

Uz ocenu da su „solidarnost i međusobna podrška izuzetno značajni u trenutku kada se mnogi ustručavaju da iskažu svoje nezadovoljstvo“, ističe se da je „strah od targetiranja, gubitka posla ili medijskog linča izraženiji u malim sredinama“.

„Pozivamo sve građane i organizacije iz našeg regiona da se“, saopšteno je, „priključe protestima i podrže svoje komšije u borbi za bolje lokalne zajednice i društvo u celini“.

Nasilje ne prestaje

Nasilje u javnom prostoru, ocenje se, ne jenjava.

„Gotovo svakodnevno se targetiranju najrazličitije grupacija građana. Ministri, državni sekretari i narodni poslanici besramno vređaju neistomišljenike i sve građane Srbije, iznošenjem najtežih uvreda i laži bez ikakvih posledica“.

Kako će ubuduće biti organizovani protesti protiv nasilja u Užicu i zapadnoj Srbiji? 3
Foto: N. Kovačević

„Na njihovoj meti su“, dodaje se, „svi koji se odluče da javno iskažu svoj stav i neslaganje – mladi koji su spremni da se bore za bolje društvo, ljudi koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, čak i oni koji se nisu ostvarili kao roditelji. Od svih zahteva protesta, jedino je ministar prosvete podneo ostavku“.

„Zbog toga, protesti u Srbiji ne smeju stati“, poručju organizatori protesta u Užicu i zapadnoj Srbiji.

Komšijska solidarnost

Vladan Sinđić, izvršni direktor Libergrafa, jedan od učesnika razgovora o novom formatu protesta, potvrdio je za Danas da će se okupljanja u Užicu održavati četvrtkom, a u okolnim gradovima petkom i, u zavisnosti od potrebe, drugim danima.

Kako će ubuduće biti organizovani protesti protiv nasilja u Užicu i zapadnoj Srbiji? 4
Vladan Sinđić/Foto: N. Kovačević

„Cilj je omasovljenje protesta u zapadnoj Srbiji i da jedni druge podržimo u borbi protiv nasilja i rešavanju drugih problema“, objašnjava za Danas Sinđić i navodi da će na protestima biti govornika, protestnih šetnji i blokada saobraćajnica.

Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu ocenuje za Danas da je „uvek dobro kada se komšije udružuju oko zajedničkog cilja koji žele da ostvare u zaštiti opšteg dobra“.

Kako će ubuduće biti organizovani protesti protiv nasilja u Užicu i zapadnoj Srbiji? 5
Bogdan Radovanović/ Foto: N. Kovačević

,,Zapadna Srbija protiv nasilja“ je, dodaje naš sagovornik, „parola pod kojom će, u narednom periodu, delovati više političkih organizacija i građanskih udruženja iz našeg dela Srbije“.

„Neposredni razlozi za zajedničko delovanje su, osim nezadovoljstva koje je dugo prisutno kod svih nas, bestidni napadi režimskih jurišnika na mlade ljude iz Užica i Požege“, navodi Radovanović.

Trenutak za udruživanje   

„Pravi je trenutak da se gradovi i opštine iz svakog regiona udruže i da, zajedničkim snagama deluju kako bi svoje regione zaštitili od sveprisutnog nasilja koje vlast generiše“, poručuje Bogdan Radovanović iz Inicijative za Požegu.

Protest u Užicu 13. jula

Protest „Užice protiv nasilja“ održaće se u čevrtak, 13. jula, od 19 časova ispred užičke skupštine. Na skupu će govoriti Ružica  Dabić, aktivistkinja i psihološkinja iz Užica, kao i Mia Purić, studentkinja Medicinskog fakulteta u Beogradu, nakon čega bi trebalo da usledi protestna šetnja centrom grada.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari