Kako će Vučić odgovoriti na američke sankcije Vulinu? 1Foto FoNet Aleksandar Barda

Odluke o ličnim sankcijama kao što je ova prema Aleksandru Vulinu zbog povezanosti sa narko-kriminalom, radi promocije njegovih političkih stavova, po dosadašnjim iskustvima ne donose se bez dokaza ili bar bez ozbiljnih indicija. Koji bi to dokazi ili indicije bili, nije objaljveno, kaže za Danas Vesna Rakić Vodinelić, komentarišući vest da je Ministarstvo finansija Amerike stavilo na listu sankcija šefa BIA Aleksandra Vulina.

Kako se navodi na sajtu Kancelarija za kontrolu strane imovine Ministarstva finansija SAD, Vulin se smatra odgovornim za koruptivna i destabilizujuća dela koja su takođe omogućila ruske maligne aktivnosti u regionu. To je rekao podsekretar Ministarstva finansija SAD Brajan E. Nelson.

Dodaje se da ovi koruptivni poslovi olakšavaju ruske maligne aktivnosti u Srbiji i regionu i tako obezbeđujući Rusiji platformu za dalji uticaj u regionu. Navodi se i da je Vulin umešan u transnacionalni organizovani kriminal, ilegalne aktivnosti povezane sa narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

„Vulin je održavao odnos na obostranu korist sa srpskim trgovcem oružja Slobodanom Tešićem, pomažući da se Tešićeve ilegalne pošiljke oružja slobodno kreću preko granica“, piše.

Prema proceni Ministarstva, Vulinovi postupci unapredili su korupciju u institucijama vlasti u Srbiji a ova dela uključuju korišćenje autoriteta radi sticanja lične koristi, uključujući umešanost u lanac trgovine drogom.

Među koruptivnim radnjama su navedene zloupotreba javne imovine, eksproprijacija privatne imovine radi lične koristi ili političkih ciljeva, kao i podmićivanje.

O novim okolnostima u vezi sa prvim čovekom bezbednosne službe čiji rad predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji stalno hvali i koji je i doneo odluku da da Vulin bude na čelu BIA i koji je uvek nalazio opravdanje za njegove ispade poput izjava o „srpskom svetu“, do objavljivanja ovog teksta se još nije oglasio.

Na pitanje koliki je ovo ustvari pritisak na Vučića,  Rakić Vodinelić odgovara da veruje da će stav Vučića o ovome biti manje politički.

– Verujem da će stav Aleksandra Vučića biti zasnovan više na tome šta mu je poznato o Vulinovim delatnostima i, eventualno sa tim ko je još iz političkog vrha u te delatnosti bio uključen, nego visokom politikom – navodi naša sagovornica.

Upitana koliko ovaj slučaj utiče na ionako naručenu kredibilnost BIA, odgovara da sankcije zbog sumnje u kriminalne delatnosti šefa BIA nesumnjivo smanjuje kredibilitet ove službe i to ne samo u SAD, nego u brojnim drugim zemljama i smanjuje ukupnu bezbednost zemlje i građana.

– To je ozbiljna vest i imaće sve ozbiljnije posledice što duže Vulin bude zauzimao tu poziciju. Povezanost kriminala sa visokim državnim funkcionerima dvela je već dotle da je granica između organizovanog kriminala i države pređena – ukazuje ona.

Kako dodaje, bezbednost građana Srbije u ovoj godini ozbiljno je ugrožena i dobar broj građana je postao svestan toga.

– Ugroženost od kriminalizovane države pobedila je individualne strahove. I ma koliko se vlast pretvara da ignoriše građanski gnev, dovedena je u situaciju da ga mora uzeti ozbiljno. BIA je već pala na ispitu čuvanja građanske bezbednosti – zaključuje Rakić Vodinelić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari