Beograd i Vašington nemaju identično mišljenje o tome ko bi trebalo da vodi istragu povodom izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu, proističe iz izjave koju je srpski ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dao američkim medijima.


Dačić je, tokom posete Sjedinjenim Državama, objasnio da Srbija želi „nezavisnu, objektivnu istragu“, dok zvaničnici SAD smatraju da Euleks treba da bude odgovoran. „To nije više naš problem, već celog čovečanstva. Time ne treba da se bavi samo Srbija. Jer, do sada se govorilo o ratnim zločinima, a kako definisati to što neko želi da i u ratu zaradi trgovinom ljudskim organima“, izjavio je Dačić listu Plejn Diler iz Klivlenda.

Hjuman rajts voč (HRW), međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava, ponovo je zatražio „verodostojnu i nezavisnu“ istragu navoda o trgovini ljudskim organima na Kosovu, koju bi trebalo da vodi posebno oformljen tim stručnjaka za borbu protiv kriminala i korupcije. „Mi tražimo istragu koja je zaštićena od političkih uticaja, koja ima funkcionalan program zaštite svedoka i svih onih koji će obezbediti informacije. Taj tim bi trebalo da vode istražitelji visokog ranga, koji imaju i ovlašćenja i moć da dođu do potrebnih informacija“, rekla je predstavnica HRW Amanda Mek Re za RTV Dojče vele, navodeći da ta međunarodna NVO, u cilju obezbeđivanja verodostojne istrage, razgovara s predstavnicima Nemačke, Francuske, Velike Britanije, kao i s Briselom

HRW je još 2009. objavio da raspolaže informacijama koje ukazuju da je „najmanje 400 osoba prebačeno s Kosova u Albaniju i da im se tu gubi svaki trag“. Tada je posebno naglašeno da je taj slučaj bitan jer je do navodne trgovine ljudskim organima došlo posle uspostavljanja međunarodnog prisustva na Kosovu. Iako kaže da od Euleksa do sada nisu dobili informacije o rezultatima te istrage, Amanda Mek Re smatra da bi ta misija EU mogla da sprovede novu istragu, ali pod izmenjenim uslovima.

„Ako će Euleks da vodi istragu, onda želimo da vidimo posebnu jedinicu za to. Mislimo da bi najbolje bilo da njeno sedište bude izvan Kosova… Ta jedinica bi prvenstveno trebalo da obezbedi odličnu zaštitu svedoka i da sklopi ugovore s drugim zemljama, u koje bi pojedinci kojima bi bila potrebna zaštita mogli da odu i borave dok proces traje. Istovremeno, ta jedinica bi na čelu morala da ima čoveka visokog položaja“, objasnila je Mek Re.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun je u izveštaju o Kosovu, o kojem će Savet bezbednosti raspravljati 16. februara, naveo da je Unmik spreman da pruži podršku istrazi o trgovini ljudskim organima, objavila je juče prištinska štampa. Ban je takođe izrazio očekivanje da će biti ostvaren napredak ka početku dijaloga Beograda i Prištine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari