Kako je izgledalo krštenje princeze Marije Karađorđević: Među gostima i Dačić 1foto: Ustupljena foto od strane kabineta princa Filipa Karađorđevića

Princeza Marija Karađorđević, ćerka princa prestolonaslednika Filipa Karađorđevića, krštena je danas u dvorskoj crkvi Svetog Andreja Prvozvanog u kraljevskom kompleksu na Dedinju.

Princezu Mariju krstio je patrijarh srpski Porfirije. Princeza je krštena u vodama koje su donete iz Dunava, Save, Drine, Vardara, Morave, Ibra, Žiče, Prizrenske Bistrice, izvora Svetog Joanikija Devičkog kod Manastira Devič i Jadranskog mora, navodi se u saopštenju kraljevske kuće Karađorđević.

Princeza Marija je na krštenju nosila haljinicu od čipke od Šantiji-a, koja je pripadala Ameliji od Orleana, baki Marije da Glorije, majke princa Filipa. Čuvana je u dvorcu roditelja Marije da Glorije, nedaleko od Sevilje.

Kršteni kumovi princeze Marije Karađorđević bili su princ Nikolas od Rumunije i njegova supruga princeza Alina-Marija koji su potomci porodice iz koje potiče i najvoljenija srpska kraljica, čukunbaka princeze Marije – kraljica Marija Karađorđević, ističe se u saopštenju.

Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, kao starešina Kraljevskog doma Karađorđević, odlikovao je princeze Danicu i princezu Mariju ordenom Svetog Save u stepenu prvom.

Krštenju su prisustvovali, kako se navodi, i predstavnici kraljevskih kuća iz Evrope, pojedini episkopi SPC, beogradski nadbiskup, zatim Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi Republike Srbije, Marko Romić, izaslanik predsednika Republike Srpske Milorada Dodika, i drugi, navodi se u saopštenju.

Princeza Marija Karađorđević je drugo dete princa-naslednika Filipa i princeze Danice. Rođena je 5. novembra 2023. godine u Beogradu, a njeno rođenje oglasilo je 49 zvona Hrama Svetog Save na Vračaru, kao i zvona Manastira Gračanice, Manastira Žiče i crkve Svetog Đorđa na Oplencu, podseća se.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari