Kako je koalicija DOS izgubila parlamentarnu većinu? 1Foto: EPA/SASA STANKOVIC

Dnevni list Danas pre 20 godina je pisao o raspravi u Skupštini Srbije o poverenju predsednici Nataši Mićić, koju su tražila 54 poslanika Srpske radikalne stranke, a u dnevni red je tada bila uključena i debata o poverenju premijeru Zoranu Živkoviću.

Tada je prihvaćen predlog da se o Nataši Mićić umesto uobičajenih pet raspravlja čak 10 sati pa je sednica zbog isteka radnog vremena prekinuta.

Tadašnji podpredsenik Vlade Čedomir Jovanović je u pauzi sednice novinarima priznao da Vlada više nema parlamentarnu većinu i da je zato pokrenuta ova rasparava.

Tada je izjavio i da je siguran da se poverenje stiče na izborima a ne u parlamentu.

Kako je on tada rekao DOS nije spreman za bilo kakve kompromise niti na koalicije koje su zasnovane na ucenama, a nije zainteresovan ni da bude manjinska vlada.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

On je tada dodao da će se znati da li će vanrednih izbora biti tek posle rasprave o poverenju Nataši Mićić i Zoranu Živkoviću.

O vremenu održavanja vanrendih izbora trebalo je da odluči Vlada tek pošto bi utvrdila da li može politiku reformi koja je činila njen program.

Na pitnanje novinara zašto DOS nije prihvatio raspravu o Nataši Mićić i Vladi na sednici koja se održala pre ove Čedomir Jovanović je rekao da je koalicija dužna da uvaži stranačke zahteve ali ne po svaku cenu.

On je onda objasnio da je ova rasprava pokrenuta jer su to tražili i Koalicioni partneri DOS-a iz Socijaldemokratske partije.

Dan pre svega ovoga održana je višesatna sednica predsedništva DOS-a na kojoj je potpisan Sporazum koji su potpisale sve članice koalicije osim Demohrišćanske stranke koja nije bila na sastanku i Socijaldemokratske partije koja je odbila.

Sporazumom je odlučeno da se sa dnevnog reda sednice skinu predlozi za raspravu o poverenju predsednici i Vladi.

Nebojša Čović je tada objasnio da je taj sporazum bio pokušaj da se stabilizuje politička situacija, ali da ako on ne bude sprovodiv slede izbori.

„Radi se o broju 126, da li imamo taj broj ili ga nemamo“, izjavio je tada Čović misleći na broj koji grantuje apsolutnu većinu u parlamentu.

Lider Demokratskog centra i tadašnji predsednički kandidat DOS-a Dragoljub Mićunović izjavio je kako je DOS spreman da sve probleme rešava kroz dijalog sa opozicijom kako bi sednica Skupštine Srbije protekla uredu.

Mićunović je tada smatrao da će parlamentarni izbori biti „mnogo pre kraja iduće godine“, dakle 2004.

Sa svoje strane Nataša Mićić, je poručila poslanicima da glasaju po svojoj savesti i naglasila da joj je „srce mirno, a savest čista, jer „nikada nije prekršila ni Ustav ni zakon“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari