Kako je SNS na Kosovu pobedila desnicu? 1foto EPA-EFE/ĐORĐE SAVIĆ

Uprkos tome to su Srbi sa Kosova i Metohije u protekloj deceniji izgubili mnoga prava koja su imali, velika većina, prema preliminarim rezultatima glasala je za vladajuću većinu. Najviše glasova Srba sa Kosova osvojila je lista „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ i to oko 71 odsto. Na drugom mestu je lista „Ivica Dačić – premijer Srbije“ sa 9.42 odsto, a na trećem „Srbija protiv nasilja“ sa 4.36 odsto.

Stranke desnice koje su u prvom planu imale odbacivanje fancusko- nemačkog plana nisu zabeležile značajan rezultat.

Ognjen Gogić, politikolog smatra da takav rezultat glasanja građana sa KiM ne treba da čudi, jer oni uglavnom glasaju za stranke na vlasti, pre svega zbog očuvanja sopstvene egzistencije.

„Postoje dve determinante koje decenijama određuju glasanje Srba koji žive na KiM. Srbi koji žive tamo su oslonjeni na Beograd i pretežno glasaju za stranke na vlasti. Taj oslonac je dvostruk. Srbi računaju na Beograd za zaštitu svojih prava i po inerciji glasaju za vladajuće stranke verujući da će tako osigurati svoj položaj. Osim toga, Srbi na KiM finansijski zavise od Beograda. Od priliva iz republičkog budžeta zavisi egzistencija najvećeg broja Srba. Samim tim, oni nisu skloni tome da seku granu na kojoj sede. Čemu bi oni mogli da se nadaju da podrže opoziciju, a da SNS ostane na vlasti“, ističe Gogić.

Prema njegovim rečima druga determinanta je više ideološke prirode, jer Srbi na KiM u većem procentu naginju strankama koje se percipiraju kao nacionalno-patriotske. Manju podršku uživaju stranke građansko-evropske provenijencije.

„Srpska napredna stranka ispunjava oba kriterijuma. Reč je o vladajućoj stranci već čitavu deceniju, a za koju se moglo pretpostaviti da će ostati na vlasti i nakon ovih izbora, koja se istovremeno percipira kao nacionalna ili nacionalistička. Predsednik Vučić je tokom ove kampanje imao izjave u vezi sa KiM na tragu „niko ne sme da vas bije“. Inače je veoma često govorio o KiM, što je kod tamošnjih Srba moglo da stvori utisak da su mu jedan od prioriteta“, navodi Gogić.

Ne treba, kako kaže, očekivati da će Srbi na KiM „kazniti“ vlast zbog neispunjenih obećanja kada to ne čine građani u centralnoj Srbiji.

„Neće promena izbornoj raspoloženja među Srbima na KiM prethoditi promenama u Srbiji. Srbi na KiM za sve svoje nedaće uglavnom krive albansku stranu i spremni su mnogo toga oproste Beogradu. Oni ne mogu sebi da priušte da u isto vreme budu u sukobu i sa Beogradom i sa Prištinom“, napominje sagovornik Danasa.

On ističe da treba imati u vidu da su organizovanje Srba sa KiM za glasanje na birališta u centralnoj Srbiji organizovale državne strukture. Tu se prepoznala pristrasnost u selekciji Srba kojima će biti olakšan dolazak. Gogić kaže i da su na izbore organizovano dovedeni oni Srbi za koje se u startu moglo pretpostaviti da će podržati vladajuće stranke.

I Aleksandar Arsenijević, predsednik „Srpskog opstanka “ sa Kosova i Metohije, podseća da su Srpska lista, odnosno SNS i SPS imali organizovan prevoz i jaku kampanju.

„Računajte da su ranijih izbora dok su se glasovi prikupljali na KiM oni imali tri puta više glasova. Moj utisak je da svi oni koji nisu izašli pored velikog pritisaka da izađu na izbore i glasaju za partije na vlasti, apsolutno su protivnici vladajuće strukture.

To su ozbiljni procenti, računajući i one koji su izašli i glasalai protiv“, navodi lider Srpskog opstanka..

Na pitanje kako komentariše to što stranke desnice čiji je centralni izborni program bilo upravo Kosovo i poništenje francusko – nemačkog sporazuma prošle znatno lošije od očekivanog, Arsenijević kaže da je dogovorom u Ohridu taj plan zacementiran i ko god da je pričao drugačije ne bi mogao da utiče na to.

„A takođe imamo izlizanu priču sa kojom je SNS došao na vlast 2012. sa parolom da će poništiti sve briselske dogovore, a desilo se to da je SNS pojačao tu politiku sa briselskim sporazumom 2013. godine. I zato „ko se na mleko opeče i u jogurt duva“, zaključuje Arsenijević , objašnjavajući zašto je desnica na KiM prošla poprilično loše.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari