Kako pretendenti na vlast vide situaciju na Kosovu i znaju li izlaz? 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Opozicija koja pretenduje da od režima SNS preuzme vlast i time i odgovornost za rešavanje otvorenih državnih pitanja poput Kosova, većinom samo kritikuje vlast ne dajući konkretna rešenja za aktuelni problem koji građani koji žle da uđu na Kosovo već devet dana imaju na prelazima Jarinje i Brnjak sa registarskim tablicama za vozla.

Ili ćute ili krivca vide u predsedniku Srbije Aleksandru Vučići kojeg optužuju za izdaju interesa Srba na Kosovu.

A pojedini predlažu da Srbija uvede zabranu prelaska administrativnog prelaza za sve stanovnike sa Kosova sa ličnim kartama „Republike Kosovo“, ali i poništavanje svih dosad postignutih sporazuma i izlazak Srba iz kosovske vlade.

Zamenik predsednika SSP Borko Stefanović je za Danas rekao da je nemoguće da Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti sami, bez pomoći međunarodne zajednice, reše problem na Kosovu, jer njih taj problem hrani.

On je ponudio rešenje i istakao da građani treba da znaju da bi ta situacija mogla jednostavno da se reši, ukoliko bi se uvele posebne nalepnice za vozila, kao i da je sve moglo biti izbegnuto da je sporazum produžen za još pet godina, ali da tako nešto nije u interesu onih koji žele da zadrže vlast i u Beogradu i u Prištini.

– Naša vlast je odbila bilo kakvu mogućnost da pregovara u Briselu. Istine radi, ono što je Kvinta predložila i što je Kurti želeo, jeste da se dozvoli korišćenje tablica Kosovska Mitrovica, Gnjilane, Priština koje izdaje naš MUP ali ne i tablice Beograd, Raška itd. Tako nešto ne bih ni ja prihvatio. Ali činjenica je da su iskoristili situaciju i napravili krizu koja je, uveren sam, u nekom obliku kooridinirana. Ovo je mala pomoć i jednima i drugima pred izbore – naveo je Stefanović.

Robert Kozma, iz inicijative Ne davimo Beograd, na pitanje Danasa kako vidi situaciju i rešenje, kaže da građani Srbije i stručna i medijska javnost nisu upućeni, niti u potpunosti informisani u vezi sa pregovorima oko statusa Kosova vođenih u proteklim godinama.

– Jedini krivac za tu situaciju u kojoj ne znamo šta se postojeće političke elite koje su potekle iz devedesetih godina dogovaraju, navodno u naše ime i iza zatvorenih vrata, jeste kriminalni režim SNS. Jedino je sigurno da su oni znali da ističe rok za pronalaženje održivog rešenja u vezi registracionih tablica koje koriste obični ljudi na Kosovu. Zato se može postaviti pitanje zašto se do sada nisu pozabavili time i kome je onda u interesu da dođe do eskalacije konflikta od koje najveće štete imaju upravo građani na severu Kosova – navodi on.

Potpredsednica DS Tatjana Manojlović izjavila je da vlasti u Srbiji namerno nisu uradile ništa u vezi sa rešavanjem problema registarskih oznaka za automobile i druga vozila na KiM i da su svesno pustile da bez novog dogovora i rešenja istekne rok važenja sporazuma o tablicama.

Prema njenim rečima, režim u Beogradu, ispunjava obaveze koje je preuzeo u pregovorima sa Prištinom i istovremeno pokušava da sačuva rejting među biračima, pred kojima se predstavlja kao nacionalista i nepobediv borac za državne i nacionalne interese.

“Ako Kurti sve ovo radi na svoju ruku, bez znanja srpske strane i protivno postojećim sporazumima, šta onda u njegovoj vladi i dalje rade predstavnici Srpske liste,“ dodala je Manojlović.

Pokret slobodnih građana pozvao je na hitan prekid ratne retorike vlasti u Beogradu i Prištini i povlačenje svih naoružanih formacija sa administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak.

U PSG smatraju da Vučić izjavama o vojnoj reakciji i dovođenju oklopnog naoružanja nadomak administrativne linije, naletima avijacije i podizanjem borbene gotovosti Vojske Srbije, još jednom pokazuje da mu je u prvom interesu predstava za svoje birače, a ne bezbednost građana i pre svega Srba na KiM.

Oni navode da je sve posledica netransparentnih pregovora koje vodi SNS sa predstavnicima Kosova u kojima ne vodi računa o interesima Srba sa Kosova i da ni na koji način nisu insistirali na ispunjavanju dogovorenih tačaka sporazuma koji bi išli u korist građana.

Dveri su podsetile da po Rezoluciji 1244 SB UN Srbija ima pravo da pošalje do 1.000 pripadnika svojih bezbednosnih snaga na KiM, ali da režim to namerno prećutkuje zbog dogovora sa predstavnicima privremenih organa u Prištini i strancima kojima je cilj nazavisnost Kosova.

Dveri smatraju i da treba poništit Briselski sporazum, prekinuti dijalog i vratiti ga u SB UN, kao i da predstavnici Srba treba da izađu iz vlade Kosova.

Koalicija NADA, koju čine DSS, Pokret za obnovu kraljevine Srbije i 23 udruženja građana, osudila je odluku institucija u Prištini da se skidaju srpske registarske oznake i zatražila kontra meru – zabranu prelaska administrativnog prelaza za sve stanovnike sa Kosova sa ličnim kartama „Republike Kosovo“.

„Srbija u ovakvim situacijama mora pokazati više odlučnosti i dostojanstva, a dozvola prelaska administrativnog prelaza samo sa ličnom kartom Srbije pogodiće desetine hiljada kosovskih Albanaca koji ne priznaju našu državu, a imaju potrebu da putuju u zapadnu Evropu ili Srbiju“, izjavio je kandidat za predsednika Srbije i predsednik DSS Miloš Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari