Kako su tekle pripreme za dolazak Ane Brnabić, i koja je svrha njene posete Kosovu? 1Foto: Shutterstock

Urednica portala KoSSev Tanja Lazarević kaže za N1 da poseta premijerke Ane Brnabić severu Kosova neće imati veliki značaj, koliko bi imala poseta Aleksandra Vučića, i da je za stanovništvo „dan kao i svaki drugi“.

„A Ana Brnabić ni nije neko čije je srce izgaralo da dođe na Kosovo… Ona se ni na koji način ovih godina nije potrudila da uspostavi makar tu tananu nit sa Srbima s Kosova, da bude ‘kao jedna od nas’, kako bi Srbi odavde komentarisali“, kazala je Lazarević.

Stefan Vladisavljev iz Beogradskog fonda za političku izuzetnost ocenjuje da su i poseta Brnabić i pismo Olafa Šolca i Emanuela Makrona – simbolični.

„Diplomatskim oruđem koje se sada koristi želi da se kaže vlastima u Beogradu i Prištini da se očekuje da će se nešto desiti. Problem je što ne znamo šta će se desiti, jer su pozicije Beograda i Prištine različite“, kaže Vladisavljev.

Mandatarka za sastav nove vlade Ana Brnabić danas će posetiti Kosovo i Metohiju. To će biti njena prva poseta Kosovu iako se sprema da uskoro preuzme po treći put kormilo vlade Srbije.

Brnabić će posetiti samo sever Kosova, tačnije opštine severnu Kosovsku Mitrovicu i Leposavić, ali ne i srpske opštine južno od Ibra. Zato se mnogi pitaju, koja je svrha njene posete u ovom trenutku? Neki kažu da je tajming idealan. Da li je? Sa kakvim porukama dolazi? Kako na njenu posetu gledaju Srbi na Kosovu, a kako politički zvaničnici u Prištini?

Pripreme za dolazak Ane Brnabić traju danima, kaže Lazarević.

„Vidljive pripreme traju barem dva dana. Juče je bio radni dan za sve zaposlene u kulturnom centru u kojem će Ana da boravi. Takođe i u bolnici… Svi zaposleni u institucijama, da ne kažem kojim, dobili su cirkularnu poruku od svojih uprava da se pripreme za dolazak Brnabić. Od ranih jutarnjih sati danas su intenzivirane te pripreme“, rekla je Lazarević.

Dodala je da su pripreme velike što se tiče vlasti, ali da e za građane dan kao i svaki drugi.

Na pitanje da li se Srbi s Kosova raduju dolasku premijerke, kako to pišu neki mediji, Lazarević kaže da to nije tačno.

„Naravno da se ne raduju, ali s obzirom da je Srpska lista ekstrahovana iz realnosti, oni pričaju o nekom oduševljenju građana. Ovde stanovnici imaju mnogo briga, mnogo muka, i u sred tenzija ovakva poseta ne bi trebalo da za njih ima neki značaj, osim što to podvode pod visoku politiku. A ni Ana Brnabić nema politički značaj kakav bi iamla poseta Aleksandra Vučića“, naglasila je Lazarević.

Prema njenim rečima, ima jedino pošalica, piše N1.

„Mitrovica je tradicionalna sredina, vrlo homofobična, sada se pošalice upućuju na račun lokalnih predstavnika vlasti koji treba da iskažu oduševljenje dolaskom Brnabić“, navodi urednica KoSSeva.

O tome da li poseta Brnabić treba da pokaže da je ona svoj na svome i da disklejmer nije samo disklejmer, Lazarević kaže da bi poseta premijera trebalo da ima veliki značaj, ali…

„Na žalost, taj značaj imao bi predsednik Vučić. Da je premijer jedne zemlje, trebalo bi da bude značajnija funkcija od predsednika, poseta premijera bi bila značajanija u potvrđivanju srpske državnosti, ali to u našoj državi nije tako“, kazala je.

Lazarević smatra da jeste neka vrsta reciprociteta u pitanju.

„Aljbin Kurti je kazao da je njegov utisak da su iz Srbije zatražili posetu premijerke pošto je iz Prištine zatražena poseta njihovih zvaničnika jugu Srbije“, rekla je.

Kako je rekla, bilo bi žalosno kada bi iz Beograda na obakav način uspostavljali reciprocitet ako je to stvarno tako.

Kako je pojasnila, Brnabić je bila zabranjena pseta Kosovu zbog izjave iz 2017. godine.

„To je zbog one izjave da su Albanci sišli iz šume, jesu joj zabranili. Deo albanske opozicije je tu izjavu iskoristio i sada da spočita Kurtiju da je priznao suverenitet Srbije i dozvolio da se Kosovo ponizi jer se Brnabić dozvolilo da dođe na Kosovo. A Ana Brnabić nije neko čije je srce izgaralo da dođe na Kosovo… Ona se ni na koji način ovih godina nije potrudila da uspostavi makar tu tananu nit sa Srbima s Kosova, da bude ‘kao jedna od nas’, kako bi Srbi odavde komentarisali“, kazala je Lazarević.

Stiglo je i pismo Olafa Šolca i Emanuelan Makronu Beogradu i Prištini. O tome šta to pismo znači, Vladisavljev kaže da je u pitanju – simbolika.

I poseta Brnabić i pismo dvojice državnika je simbolično, kaže.

„Jer nakon ‘džentlmenskog sporazuma’ o kretanju građana… Srbi sa severa Kosova se osećaju iznevereno. Ja sam saglasan da bi poseta premijerke trebalo da bude velika stvar. Očekujem da će biti veseli prijem, neće biti mala manifestacija, ali ako ne bude i konkretnih razgovora s predstavnicima Srba s KiM koji zaista žive te probleme, a ne samo sa Srpskom listom, onda možemo da govorimo da poseta nema nekog smisla“, kazao je Vladisavljev.

I dodaje da je to „simbolizam da se pokaže da se može otići tamo iako to nema nekog značaja“.

Međunarodni zvaničnici, kaže, i svojim posetama i pismom Vučiću i Kurtiju žele da pokažu da očekuju da se nešto desi.

A Brnabić ne ide južno od Ibra, jer tamo, kaže Vladisavljev, nema kontrolu.

„Tamo prosto nema kontrolu. Istureno odeljenje vlasti u Beogradu je Srpska lista na severu Kosova. Južno ne znate šta bi se desilo. Ne postoji nijedan drugi razlog jer tamo ne možete da formirate kontekst. Tamo vas ni Srbi ne vole, ne samo Albanci… Osećaju se iznevereno, a tek posle ovoga će se još više osećati tako“, ocenio je Vladisavljev.

Lazarević se ne slaže s tim i kaže da Srpska lista ima kontrolu i južo od Ibra.

„Ta kontrola je utabana prema mehanizmu partijske poslušnosti vrh-baza. Naravno da postoji specifičnost a to je da je tamo stanovništvo ipak opreznije“, navodi.

Vladisavljev smatra da „nije nemoguće da vidimo prihvatanje neke prećutne nezavisnosti Kosova od Srbije“ u naredne dve godine.

„Džentlmenski, Priznanje se neće nikada desiti, to neće biti na stolu, ali sa ovim intenziviranjem, nije mi nemoguće da će doći do tog prećutnog dogovora“, kazao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari