Kako su SNS i SPS podelili mesta šefova skupštinskih Odbora? 1foto (BETAPHOTO/ANA SLOVIĆ/DS)

Odbor Skupštine Srbije za odbranu i unutrašnje poslove u novom sazivu vodiće Sandra Božić sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ dok će Odbor za privredu i Odbor za prostorno planiranje voditi poslanici Socijalističke partije Srbije.

Za njen izbor je danas glasalo 10 članova Odbora, šest je bilo protiv, a uzdržanih nije bilo.

Najavljeno je da će zamenik predsednika Odbora biti izabran na narednoj sednici, zbog mogućih promena u sastavu Odbora.

Teme Odbora, prema njenim rečima, biće izazovi i rizici koji su pred Srbijom, a ona će tu biti „samo da reguliše rad“.Božić je rekla da je posao Odbora civilna kontrola i nadzor sistema, dodajući da su mnogi članovi odbora godinama u sistemu odbrane.

„Moj posao je da upravljam raspravom, da dozvolim diskusiju i potrebno je da izrazimo jedinstvo u odbrani naše države od izazova i pretnji koji su pred našom državom“, navela je Božić.

Član Odbora iz poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda prof. dr Branimir Nestorović“ Aleksandar Pavić je ocenio da je u Evropi „predratno vreme“ što „zahteva najozbiljniji pristup“.

Pavić je rekao da se zalaže za „mačo pristup“ – da na čelu Odbora bude muškarac, predlažući člana Odbora Mitra Kovača, generala u penziji, što je Kovač odbio.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović se, s druge strane, složila s tim da žena bude na čelu Odbora, ali upitala koje su reference Sandre Božić za tu funkciju.

Dodala je da za takvu funkciju treba imati iskustvo i znanje, kao i „određene veštine“ i rekla da je plaši što je to politička funkcija i zastupanje jedne političke opcije.

Članovi Odbora iz vladajuće većine naveli su da je Božić, uz Fakultet političkih nauka, završila Visoke studije bezbednosti i odbrane Škole nacionalne odbrane „Vojvoda Radomir Putnik“ gde je stekla znanja koja će moći da koristi na nooj dužnosti.

Članica Odbora iz Jedinstvene Srbije Marija Jevđić koja je predložila Božić za predsednicu, ocenila je da će ona uspešno voditi taj Odbor. Ponjenim rečima, Božić će biti samo „koordinatorka“ i neće sama odlučuivati o radu Odbora.

Članica odbora sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“ Biljana Pantić Pilja je navela da je to politička funkcija i da „nigde ne piše da moramo da budemo pripadnici Vojske i Policije da bismo bili članovi ili predsednik ovog odbora, tako da verujem da će Sandra Božić uspešno voditi Odbor“.

U Skupštini je danas konstituisan i Odbora za prostorno planiranje, saobraćaj, infrastrukturu i telekomunikacije, a za predsednika je izabran poslanik Socijalističke partije Srbije (SPS) Uglješa Marković koji je predsedavao i u prethodnom sazivu. Za zamenika predsednika ovog odbora izabran je Tomislav Janković iz Srpske napredne stranke.

Poslanik Zeleno-levog fronta Robert Kozma je ukazao da bi taj odbor trebalo da radi mnogo bolje i da, pored zakonodavne funkcije, stavi veći naglasak na kontrolu izvršne vlasti.

On je ocenio da je zakon „Leks specijalis“ o Ekspou 2027. koruptivan i da bi Odbor trebalo da zauzme stav o tome.

„Dve milijarde evra određeno je za izgradnju nepotrebnog stadiona i sajma, a na sve to omogućeno da se legalizuje korupcija u građevinarstvu, jer će se radovi vršiti mimo zakona o javnim nabavkama“, rekao je Kozma.

Poslanica SNS Ivana Nikolić je odgovorila da je Odbor razmatrao izveštaje ministarstava i rekla da će „sve što se gradi ostati građanima Srbije“.

Za predsednika Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku danas je izabrana Snežana Paunović iz Socijalističke partije Srbije (SPS), a za zamenika predsednika Odbora Nikola Radosavljević s liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

SNS-u je pripao i odbor Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja za čijeg je predsednika izabran Milenko Jovanov iz, a za njegovog zamenika Branimir Jovanović iz Socijaldemokratske partije Srbije.

Kako je Jovanov rekao na prvoj sednici tog Odbora, on će biti predsednik samo do sledeće sednice, kada će odbor dobiti novog člana i novog predsednika.

U nastavku je Administrativni odbor usvojio ostavke koje su na mesta poslanika podneli Miloš Vučević, Nikola Selaković, Marija Vojinović, Slavica Škrbić i Predrag Bandić.

Za šefa kabineta predsednika Skupštine Srbije imenovan je Miloš Popović.

Za predsednika skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu izabran je Dragan Stanojević sa liste „Mi – Glas iz naroda“.

Uoči glasanja, Stanojević je rekao da se dijasporom bavi duže od 20 godina i da je između ostalog, osnivač međunarodne organizacije „Ujedinjena srpska dijaspora Evroazija“.

Izbor Stanojevića za predsednika Odbora za dijasporu podržalo je 10 članova tog tela dok je jedan bio uzdržan.

Odbor za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova u novom sazivu Skupštine Srbije vodiće Aleksandar Marković sa liste „Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane“.

Za zamenika predsednika ovog Odbora izabran je Bori Bajić iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari