Kakva je atmosfera na severu Kosova, nakon neuspelog dogovora u Briselu? 1Foto: Kosovo Online

Posle vesti iz Brisela da pregovori oko tablica nisu uspeli i da je Aljbin Kurti odbio sve predloge zvaničnika EU, a uoči najavljene primene novčanih kazni od sutra, u Severnoj Mitrovici i ostalim gradovima na severu situacija je mirna, ali izuzetno napeta, naročito otkako je počela da se spušta noć, prenosi Kosovo online.

Kako je preneo portal Kaldžo, specijalne jedinice Kosovske policije krenule su iz jedne od baza kod Južne Mitrovice prema severu Kosova.

U prethodnom periodu obično su iz te baze jedinice upućivane ka prelazu Brnjak.

Nakon izjave Žozepa Borelja da su razgovori propali i da je Kurti odbio predlog da večeras od ponoći ne počne sa kažnjavanjem Srba, građani se osećaju uznemireno. Obraćanje predsednika Vučića građani tumače kao konstruktivno, jer je Beograd ponovo bio suzdržan i po ko zna koji put dao šansu miru.

U Severnoj Mitrovici je večeras prisutno manje policije Euleks nego prethodnih dana. Pešačkih patrola nema, po neki džip kruži gradskim ulicama, a na samom mostu koji razdvaja Severnu i Južnu Mitrovici nalazi se samo jedno vozilo italijanskih karabinjera.

Večeras na severu Kosova mnogo građana slavi Aranđelovdan, ali ljudi su u strahu šta će ih čekati na povratku sa slavlja i da li će biti neprijatnosti od strane kosovskih specijalaca s obzirom na vesti albanskih medija da je povećano prisustvo na severu, kao i da će od ponoći početi sa primenom druge faze odluke o preregistraciji, kojom je predviđeno novčano kažnjavanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari