"Vučić prihvatio predlog, Kurti nije": Žozep Borelj ponovo pozvao obe strane da ispune obaveze 1Foto: BETAPHOTO AP Photo/Jean-Francois Badias

Žozep Borelj, visoki predstavnik EU za spoljnu politiku, pozvao je ponovo obe strane da ispune zahteve sa današnjeg sastanka kako bi se izbegla eskalacija sukoba na Kosovu.

– Očekujem od Kosova da odmah obustavi aktivnosti o preregistraciji vozila na severu Kosova, a od Srbije da obustavi izdavanje novih registrarskih tablica uključujući i KM. To je bio predlog danas ali dogovora nije bilo. Pozivam obe strane da sprovedu ovo jer bi nam dalo prostor i vreme da se nađe rešenje za tablice – naveo je Borelj na konferenciji za novinare posle današnjeg neuspelog dijaloga u Briselu.

Prema njegovim rečima, predsednik Srbije je prihvatio predlog ali kosovski predstavnik nije.

On je naveo da će o ponašanju obe strane i nedostatku poštovanja za međunarodne obaveze obavestiti kolege u državama članicama, što se kako je istakao posebno odnosi na Kosovo.

– Ovo nosi negativan politički signal. Obojici lidera sam stavio do znanja da ako im je cilj pristupanje EU, očekujemo od njih da se u skladu sa tim i ponašaju – rekao je Borelj.

Prema njegovim rečima, bilo je važno da dana su Brisel dođu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti „jer smo u još jednoj kriznoj situaciji samo tri meseca od poslednje.

– Idemo iz krize u krizu. Sada još gore nego u avgustu. Spor oko tablica se pogoršao. Od ponoći počinje naplata kazni za srpske tablice, a manje od 50 kosovskih Alabanaca radi u policijskim stanicama na severu jer su se Srbi povukli iz institucija. Zato imao bezbednosnu prazninu u situaciji koja je već krhka. Imamo Euleks i Kfor ali oni ne mogu da preuzmu lokalnu policiju jer to nije u njihovom mandatu – obajasnio je Borelj.

Kako je dodao, EU i međunarodni partneri su više puta pozivali na deeskalaciju ali to nije urodilo plodom.

– Stavio sam do znajanja obema stranama da ne može ovako da se nastavi. I Vučić i Kurti su izabrani lideri sa jakim madatom i očekujem da reše spor i krenu u normalizacuju odnosa kako bi i Srbija i Kosovo nastavili integraciju. Ali dve strane se nisu dogovorile o rešenju i velika je odgovornost za ekalaciju na terenu – kazao je Borelj novinarima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari