Kakvi su stavovi stranaka o obaveznoj vakcinaciji i kovid propusnicama 1Foto: EPA-EFE/MARKO ĐOKOVIĆ

Većina stranaka, odnosno pokreta nije želela da odgovori na pitanje Danasa da li podržava uvođenje obavezne vakcinacije za određene grupe građana i kovid propusnica. Među onima koji su dali odgovor, najveći broj smatra da bi prethodno pomenute mere trebalo da bude uvedena. Izuzetak je predsednik pokreta Dveri Boško Obradović, koji se nedvosmisleno protivi obaveznoj vakcinaciji i postojanju kovid propusnica.

Na pitanja Danasa nisu odgovorili predstavnici Stranke slobode i pravde (Marinika Tepić i Dragan Đilas), Narodne stranke (Miroslav Aleksić) kao ni Nebojša Zelenović, predsednik stranke Zajedno za Srbiju.

Odgovor nismo dobili ni od predstavnika stranaka na vlasti – Vladanke Malović, šefice informativne službe SNS-a, kao ni od predsednika SPS Ivice Dačića. Aleksandar Šapić, potpredsednik SNS, javio se na poziv Danasa ali je kazao da „iako ne beži od postavljenih pitanja ne želi da govori za Danas jer je ovaj list prethodno zloupotrebio njegovu izjavu“.

Među predstavnicima stranaka i pokreta koji su odgovorili na pitanje Danas, obaveznu vakcinaciju za određene grupe građana i uvođenje kovid propusnica, tako da u zatvorene prostore i na veće skupove mogu ući jedino osobe koje su primile vakcinu, preležale kovid ili imaju negativan PCR test, u ovom trenutku podržavaju Pavle Grbović, predsednik Pokreta slobodnih građana, Aris Movsesijan, predsednik Nove stranke, Miro Čavaljuga, predsednik Resornog odbora za zdravstvo DS, i epidemiolog prof dr Zoran Radovanović, član SKupštine slobodne Srbije.

Oni navode da je obavezna vakcinacija bar za zadrvstvene radnike neophodna kao i da su kovid propusnice efikasna mera koja se uvodi u sve većem broju država.

Iz Ne davimo Beograd poručuju pak da bi uvođenju eventualne obavezne vakcinacije i kovid propusnica morala da prethodni ozbiljna kampanaj za promociju vakcinacije kojom bi se između ostalog odgovorilo na sve dileme i strahove građana. Na drugoj strani, Konstantin Samofalov, generalni sekretar Socijaldemokratske stranke, kaže da “svako pitanje šta bismo mi kao opozicija podržali, svodi na zaključak da je jedini lek za javno zdravlje smena ovog režima”.

Među sagovornicima Danasa, obaveznoj vakcinaciji kao i uvođenju kovid propusnica nedvosmisleno se protiv Boško Obradović, predsednik Dveri, navodeći da bi to bilo kršenje Ustava.

Svi odgovori predstavnika stranaka biće objavljeni u sutrašnjem broju Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari