Kancelarija: Protest zbog pravnog nasilja nad uhapšenima 1Foto: RTV

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je protestovala zbog pravnog nasilja kojem su izloženi Saša Aranđelović, Dejan Urošević i Goran Savković, uhapšeni 22. oktobra na administrativnom prelazu Jarinje zbog navodne sumnje da su prevozili eksplozivne materije.

Njima je danas, nakon inicijalne mere zadržavanja od 48 sati, izrečena mera pritvora od 30 dana, iako je svima na prvi pogled jasno da je reč o podmetnutnim eksplozivnim napravama, odnosno diverziji čiji je cilj bio da se spreči dolazak interno raseljenih lica na biračka mesta na Kosovu i Metohiji.

Hapšenje trojice Srba na dan održavanja lokalnih izbora predstavlja kako kršenje slobode kretanja, tako i kršenje biračkog prava i prava na učešće u političkom životu, koja predstavljaju univerzalna ljudska prava, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da podmetanje eksplozivnih sredstava u autobusu koji je prevozio interno raseljena lica na glasanje predstavlja manipulaciju političkih struja na KiM, koje su želele da spreče interno raseljena lica da glasaju za predstavnike koji će štititi njihove interese i uznemiravajuće je da pravosuđe privremenih institucija samouprave prihvata da služi kao instrument u političkim obračunima.

Ovaj primer pravnog nasilja pokazuje, između ostalog, zašto je važno da srpske sudije i tužioci što pre stupe na funkciju na Kosovu i Metohiji, stoji u saopštenju Kancelarije za KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari