Kancelarija za KiM: 21. aprila ne prestaju da važe stikeri, pitanje za Prištinu je gde piše "reciprocitet" 1Prelaz Merdare Foto: EPA/ KUSHTRIM TERNAVA

U sporazumu postignutom 30. septembra 2021. godine, jasno piše da će se privremeno rešenje stikera primenjivati “dok se ne postigne dogovor o trajnom rešenju”. Nema odredbi da će nalepnice važiti šest meseci, kao i tačke u kojoj se pominje „reciprocitet“, saopštila je upravo Kancelarija za KiM. 

Saopštenje stiže nakon današnje izjave kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da je 21. april krajnji rok kada treba dve strane da se dogovore o registarskim tablicama, te da će „princip reciprociteta biti tu kao srž svakog rešenja“.

Kancelarija je sada pozvala predstavnike u Prištini da pokažu tačku u sporazumu postignutom 30. septembra u Briselu u vezi sa registarskim tablicama, u kojoj se pominje reč „reciprocitet“.

„Takođe, pozivamo predstavnike Prištine da pokažu tačku sporazuma u kojoj se navodi da će dosadašnji režim stikera, odnosno nalepnica, važiti 6 meseci?“

Poručuju da takvih odredbi nema, te da trajno rešenje može biti usvojeno samo u okviru dijaloga na visokom političkom nivou, a na osnovu zaključaka do kojih dođe Radna grupa posredstvom EU.

Podsetili su i na tekst sporazuma od 30. septembra: „U roku od šest meseci od svog prvog sastanka, Radna grupa će formatu dijaloga na visokom nivou predstaviti svoje nalaze o trajnom rešenju“.

„To konkretno znači da 21. april nije nikakav rok za prestanak važenja režima stikera, kako to neosnovano pokušavaju da predstave predstavnici privremenih institucija u Prištini i izvrše pritisak na Beograd“, poručili su iz Kancelarije.

Istovremeno, oni su još jednom pozvali političare u Prištini da ne koriste i ovu temu za pokušaj „generisanja nove destabilizacije prilika na terenu i jednostrane akcije“, jer, kako su istakli, za tako nešto nemaju nikakvo utemeljenje u potpisanom dokumentu.

Iz Kancelarije takođe poručuju da su predstavnici i eksperti iz Beograda do sada učestvovali na više sastanaka o registarskim oznakama u Briselu, tokom kojih su, kako navode, pokazali odgovornost i konstruktivnost u iznalaženju održivog rešenja na terenu.

Podsetimo, održavanje sastanaka radnih grupa započeto je nakon što je zaključen sporazum o privremenom rešenju za tablice krajem septembra meseca u Briselu koji je deeskalirao situaciju na Severu, odnosno na prelazima Jarinje i Brnjak koji su bili blokirani 14 dana u septembru i početkom oktobra prošle godine.

Postignutim dogovorom tada je počela privremena primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

Prema istom sporazumu, koji je sadržao tri osnovne tačke, predviđeno je održavanje sastanaka delegacije Beograda i Prištine i eksperata EU – Radne grupe zadužene za pronalazak trajnog rešenja po pitanju tablica u roku od 6 meseci, odnosno do 21. aprila 2022. godine.

Radne grupe su do sada održale ukupno sedam sastanaka, a ishodi, kao i ko učestvuje na njima javnosti nije poznato.

Prema sporazumu, kako je sada podsetila i Kancelarija, zaključke sa sastanaka bi za tri dana trebalo da iznesu, nakon čega će o njima odlučivati pregovarači Beograda i Prištine u Briselu.

U nedavnom intervjuu za KoSSev, glavni pregovarač Prištine, Besnik Bisljimi, govorio je o tri opcije za rešavanje pitanja tablica, kao i o tome kakvo rešenje za njih traži srpska, a kakvo kosovska strana.

On je naveo da je jedno od rešenja na stolu zadržati postojeće, bez nalepnica – što podržava kosovska strana jer su ovakve tablice, kako je rekao, najjeftinije rešenje a u skladu sa evropskim standardima.

Druga dva rešenja, kako je tada kazao, se tiču modifikacija i srpskih i kosovskih tablica – varijanta A da se zadrže nacionalni simboli, a promene skraćenice i varijanta B – obrnuto – da se promene nacionalni simboli, a zadrže skraćenice.

Istovremeno, Bisljimi je tada rekao da srpska strana insistira i dalje na režimu stikera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari