Kancelarija za KiM: Bačena eksplozivna naprava na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu 1Foto: Kancelarija za KiM

Kancelarija za Kosovo i Metohiju (KiM) danas je saopštila je da je na crkvu Svetog Pantelejmona u Prizrenu bačena eksplozivna naprava.

Samo „pukom srećom“ u blizini se našao prolaznik i uspeo da ugasi požar koji je noćas zahvatio spoljašnji zid crkve i oštetio ulazna vrata, navedeno je u saopštenju.

„Dok Aljbin Кurti Srbima ‘čestita’ Vaskrs, njegovi ekstremisti na drugi dan najvećeg srpskog praznika pale naše svetinje i to pokazuje pravi odnos vlasti u Prištini prema Srbima i njihovim hramovima. Ovaj slučaj jasno ukazuje da albanskim estremistima nije bilo dovoljno što su u godinama za nama oskrnavili, ne samo crkvu Svetog Pantelejmona, nego sve pravoslavne svetinje u Prizrenu tokom Martovskog pogroma, pa bi po istom modelu da ponovo ruše i pale spomenike srpske kulturne baštine na КiM i proteraju preostali srpski živalj sa ovih prostora“, navela je Kancelarija za KiM.

 

Ocenjeno je da su sve ektstremniji primeri ugrožavanja života Srba na КiM, njihove imovine kao i imovine Srpske pravoslavne crkve, koji su praćeni zapaljivim izjavama prištinskih političara, u kojima ispoljavaju jasnu netrpljivost prema svemu srpskom.

„Dodatno brine činjenica da oči međunarodne zajednice ne vide stepen ugroženosti srpskog naroda na KiM, šta više strane diplomate u Prištini ovaj prostor predstavljaju kao nekakvu oazu mira i verske tolerancije, dok ih realno stanje na terenu gotovo svakodnevno demantuje“, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari