Kancelarija za KiM demantuje navode FoNeta: Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u institucije nije postignut 1Foto izvor: KoSSev (Arhiva)

Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u institucije nije postignut, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kako ističu iz Kancelarije za KiM, reč je o najobičnijoj dezinformaciji i plasiranju lažnih vesti s ciljem da Priština sa sebe pokuša da skine odgovornost za kršenje svih sporazuma, piše RTS.

„Nikakav dogovor o tablicama niti povratku Srba u institucije nije postignut, kako tu propagandu pokušavaju da plasiraju mediji u Prištini, a preneli su pojedini beogradski mediji“, poručuju iz Kancelarije za KiM.

Petković: Apsolutna laž da je postignut dogovor s Prištinom o tablicama i ZSO

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković odbacio je kao „apsolutnu laž“ napise pojedinih medija da je sinoć u Briselu postignut dogovor po kom je preregistracija tablica na Kosovu i Metohiji odložena za 10 meseci a formiranje ZSO vezano za takozvani francusko-nemački plan.

Petković je za televoziju Pink ocenio da je u pitanju „propaganda koja dolazi iz Prištine“ i koja se u tamošnjim medijima „vrti poslednjih dana“.

„Ovo je jedna vrsta informacionog rata kog Priština vodi protiv Beograda, samo tri dana pre početka sprovođenja kaznene politike Aljbina Kurtija prema Srbima. Reč je o čistoj izmišljotini kako bi se Priština izvukla iz ove situacije i pokušala da podeli odgovornost po pitanju njihove nelegalne i jednostrane odluke o registarskim tablicama“, rekao je Petković.

Ocenio je da je „poseban skandal“ što su „tu vrstu propagande Prištine“ preuzeli Radiotelevizija Srbija (RTS) i agencija Fonet.

„Skandalozno je da oni objavljuju lažnu vest i dovode u pitanje sve što smo radili i radimo kada je reč o Srbima na Kosovu i Metohiji. Da RTS ne proveri tu vest a zovu nas za svaku sitnicu. Nije RTS javni servis Prištine koji će da vodi propagandu Aljbina Kurtija“, rekao je direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je naveo da nije dobio poziv za odlazak u Brisel i da je ceo jučerašnji dan proveo u Beogradu.

„Nemamo šta da se po pitanju tablica dogovaramo sa Prištinom. Ovde je samo potrebno da Kurti povuče protivpravnu odluku koju je doneo“, naveo je Petković.

Radio-televizija Srbije se izvinjava zbog objavljivanja neproverene i netačne vesti agencije Fonet da je u Briselu postignut dogovor o registarskim tablicama između Beograda i Prištine, a koja je objavljena u Jutarnjem dnevniku.

Kako su najavilo Ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini, od 21. novembra kreće novčano kažnjavanje onih koji ne odluče da preregistruju vozila. Kazna je 150 evra.

Kao reakciju na odluke Prištine, predstavnici Srba sa severa Kosova i Metohije napustili su sve političke institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari