Kandidat za potpredsednika DS: Izvinjavam se svim građanima koje smo izneverili 1Foto: Tviter DS arhiva

Demokratska stranka je prošla sve periode razvoja i iskustava koje može da prođe jedna stranka.

Pogotovo u Srbiji. Od obnavljanja rada stranke, preko prvih političkih ideja da je sloboda naroda i građana ugrožena (1990), do prvih poslaničkih mandata, preko pobede na lokalnim izborima u Srbiji (1996) i dolaska na vlast, odnosno participiranja u vlasti (2000) pa do tragičnog i bolnog iskustva ubistva predsednika stranke i premijera Srbije (2003), do pobede na predsedničkim izborima (2004) i pada sa vlasti (2012). Mirno smo predali vlast. U svim tim periodima sam bio svedok vremena i života stranke. Takva raznorodna i brojna iskustva, dobra i vrlo bolna, danas nema niko osim demokrata. Iz tih iskustava se mnogo toga može naučiti. Sada smo ponovo na početku i sada se ponovo obnavljamo. Zato se i kandidujem. Svaki svetac ima svoju prošlost i svako ko pogreši ima svoju budućnost. Verujem u ljude, verujem u istinu i verujem u promene – kaže u razgovoru za Danas Miodrag Gavrilović , kandidat za potpredsednika DS na stranačkim izborima 4. jula.

*Da li to krećete putem svog oca Slobodana Gavrilovića koji je takođe bio potpredsednik DS u vreme Zorana Đinđića?

– Moj otac je imao i ima svoj životni put. Osim što mi je roditelj, on je i moj veliki prijatelj. Svako od nas ima svoj put, pa tako i nas dvojica. Njegovo iskustvo mi može samo koristiti.

*Odlučili ste da postanete aktivni u DS u trenucima kada za vašu stranku kažu da je na nivou statističke greške. Ima li nade za DS?

– Demokrate danas dele sudbinu naroda. Prosečan stanovnik Srbije čim se rodi ima dug preko 3.000 evra. Dužan je, pod kreditima, ima neizvesnu budućnost. Prevarili su ga, izneverili i izdali. Tako je sa demokratama danas, otplaćujemo tuđe dugove, iznevereni smo, izdali su nas. Ali se nismo prodali. Mislim da smo pokazali da umemo da odbranimo dostojanstvo i da povratimo integritet. Ako ima nade za narod ima i za obnovljenu Demokratsku stranku.

*Ljudi koji su napustili DS poslednjih meseci tvrde da se Vaša stranka praktično utopila u Stranku slobode i pravde i da postoji još samo u registru stranaka?

– I sateliti Slobodana Miloševića su 1996. godine pričali da smo strani plaćenici. Kasnija dešavanja svi znamo.

*Jedna od glavnih zamerki bivših demokrata je da je Zoran Lutovac autokrata i isključiv i da na sledećim stranačkim izborima neće imati protivkandidata?

– Vidite, ja sam u stranci, za ovih 30 godina, bio više puta u manjini, pa ni Borisu, ni Pajtiću nisam rekao da su autokrate. Koliko znam Vi dugo pratite i skupštinska dešavanja i dešavanje u strankama i sigurno znate da je i Đinđić bio jedini kandidat za predsednika svojevremeno. Imali smo 2016. godine četiri kandidata za predsednika! A danas imamo 8 kandidata za potpredsednike, uglavnom koji su se sami kandidovali, kao ja. Izborni proces u kome se svi kandidati slobodno predstavljaju svim delegatima i članovima opštinskih odbora nema ni jedna stranka u Srbiji. Da li je to autokratija i isključivost?

*Ko je u tom nadgornjavanju bivših i sadašnjih demokrata najviše izgubio?

– Svaki proces ozdravljenja je bolan. Danas u Srbiji nikome nije lako pa ni demokratama. Mi smo pre tri godine najviše izgubili na izborima za grad Beograd. Tada je počeo proces reformisanja i novog načina razmišljanja. Između ostalog zbog toga se i kandidujem. Da prestanemo da gubimo i da počnemo da stvaramo pozitivan ambijent. Da ponovo zadobijemo poverenje građana i javnosti.

*Kako ćete zadobiti poverenje ako javnost DS i dalje poistovećuje sa „žutim lopovima “ i ljudima koji su nekada predstavljali DS. Da li je greška što se sa takvim ljudima niste obračunali na vreme unutar stranke?

– Demokratska stranka je imala najveće poverenje glasača onda kada smo bili državotvorna stranka. Tako smo i došli na vlast. U međuvremenu odluke stranke su sve manje bile odluke u korist države i u prvi plan su došli interesi stranke i lični interesi. Narod nas je zbog toga kaznio na izborima. Surovo. Iako lično nikada nisam učestvovao u donošenju takvih odluka i iako sam bio protiv njih, ja se ovim putem izvinjavam svim građanima čije smo poverenje prokockali i nadu izneverili. Jeste, na našim plećima je ta teška otužba da smo „žuti lopovi“. Ali stranku čine ljudi. Sadašnja vlast je bukvalno usisala iz Demokratske stranke sve one zbog kojih smo crveneli. Da, spremamo se za izbore i kontrolu izbora, ali će od uslova zavisiti da li ćemo na izbore izaći.

*Koliko je bila dobra odluka da se u DS ponovo vrati Saša Paunović?

– Svaki čovek koji nije obrukao Demokratsku stranku i koji je dobar deo svog života posvetio stranci je dobrodošao.

*Mnogi stanje u kome živimo nazivaju raznoraznim imenima, autokratija, diktatura, a za mnoge je to beznadežno stanje u kome se jedva preživljava, a za predsednika Srbije je to najuspešniji period u ekonomiji Srbije. Kako vi vidite našu stvarnost?

– Ugrožena su osnovna ljudska prava i slobode. Ugrožene su procedure, institucije, a vlast ne pokazuje solidarnost sa najugroženijima. Živimo u vremenu instant konzumiranja potreba i nagona. Živimo u vremenu diktature svesti. Sve je na prodaju, od čoveka i njegovog postojanja, do časti i dostojanstva. Seje se strah, obesmišljava se život. Vertikala vrednosti je okrenuta naopako. Primarni osećaj je osećaj beznađa i bezizlaza. Mediji su izgubili svoju primarnu funkciju, nema kreiranja javnog mnjenja, ne zna se više šta je prioritet.

*Opozicija često kritikujući vlast, spominje lažne i kupljene diplome, pa ipak kako gledate na to što ti „lažnjaci “ bolje prolaze u narodu od vas intelektualaca sa diplomama sa državnih fakulteta?

– Bela Hamvaš u svojoj knjizi „Velika riznica predaka“ kaže na jednom mestu: „I pojedinac, kao i narod žive u jednom periodu svoje stvarnosti nagomilanu karmu. Čovekovu sudbinu određuju njegovi konflikti, a za sudbinu je presudno kako on ume ove konflikte, pogotovo na kom nivou – ne da razreši, jer problemi bića se ne mogu razrešiti, nego – da prožme smislom.“ Ja kažem da svako za sebe svom životu daje smisao. Meni smisao života ne mogu dati kupljene diplome.

*Pravnik ste i kako gledate na promene Ustava u domenu prava?

– Izvinite, oktroisan Ustav ne želim da komentarišem.

*Imate li ideju kako bi opozicija trebalo da se bori protiv ove vlasti , jer su njihove ideje, čini se presahle?

– Tako što će da se bori za svoje ideje, za svoj program, da isporuči građanima dobra i nova rešenja i kaže to kroz jasne poruke, da ignoriše besmisao i da veruje u sebe. Da bude opozicija sa integritetom. Da brani dostojanstvo i sebe i drugih. Da svojim ličnim primerom pokaže da vredi verovati u promene, da vredi verovati u ljude i znanje. Demokratska stranka će biti bedem ovom režimu. Daćemo smisao životu u Srbiji. Dosta vremena su ovu zemlju vodili nesrećni ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari