Pred zoru je mirno na administrativnom prelazu Jarinje, gde su pripadnici Kfora nešto posle dva jutros probili barikadu i potom bacili suzavac na okupljene građane.

Na uzdržanost je pozvao predsednik opštine Leposavić Branko Ninić. On je na Jarinju tražio od građana da se isključivo mirnim putem bore za legitimna prava i pozvao Kfor da ne primenjuje silu. Ninić smatra da su pripadnici Kfora bez povoda upotrebli suzavac na Jarinju da bi rasterali okupljene građane. Pripadnici Kfora upotrebili suzavac da bi rasterali Srbe koji su se nalazili na tridesetak metara od bodljikave žice koju su vojnici razvukli nadomak Jarinja, pošto su prethodno, oko dva sata, barikadu stavili pod kontrolu. Američki vojnici Kfora su tokom akcije priveli dvojicu Srba sa barikade, koje su posle sat i po pustili, a prethodno su razvukli bodljikavu žicu preko magistralnog puta Leposavić – Raška kod Jarinja. Vojnici Kfora blokirali su i dva alternativna pravaca pored prelaza Jarinje i reke Ibar, koji vode od Leposavića ka Raški. Srbi su, nakon što su vojnici bacili suzavac, istovarili nekoliko kamiona šljunka za novu barikadu. Grupa Srba se potom pomerila i nalaze se na nekoliko stotina metara udaljeni na tom putu. Njima su nedugo zatim pomoć, zbog posledica suzavca, ukazale ekipe Hitne pomoći koje su stigle na lice mesta. Vojnici Kfora izašli su rano jutros i iz baze „Noting hil“ kraj Leposavića sa nekoliko vozila na magistralni put ka Kosovskoj Mitrovici.

Vojnici Kfora su pešice prešli barikadu, razvukli bodljikavu žicu ka skretanju za alternativni put prema Rudnici, pa je blokirana Ibarska magistrala sa severa Kosova prema centralnoj Srbiji. Jedno sanitetsko vozilo koje je prevozilo bolesnika za Beograd vraćeno je ka Leposaviću. Ubrzo posle uklanjanja barikade počelo je okupljanje stanovnika Leposavića, Leška i okolnih mesta. Oni su dovezli kamione, izručili
dodatne količine peska i preprecili put koji vodi do prelaza Jarinje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari