KFOR rasporedio svoje vojnike ispred zgrade Opštine Zvečan, specijalci kosovske policije sa blindiranim vozilima i dalje prisutni 1Foto: AP Photo/Dejan Simicevic

Međunarodne mirovne snage Kfor rasporedile su svoje vojnike oko zgrade lokalne samouprave u Zvečanu, a na samom ulazu u zgradu su i pripadnici specijalnih snaga kosovske policije u blindiranim vozilima.

Policija je svoje specijalne snage rasporedila na svim većim raskrsnicima na severu Kosova i Metohije, javlja Radio-televizija Srbije.

Na severu Kosova i Metohije od danas će biti obustavljena nastava u svim osnovnim i srednjim školama, kao i u vrtićima, odlučeno je na sastanku direktora škola sa načelnikom Školske uprave.

Roditelji dece sa severa Kosova i Metohije dobili su poruku da se nastava odlaže do daljeg, dok se pripadnici kosovske policije „u punoj ratnoj opremi“ ne povuku sa severa, naveo je RTS.

Do prekida nastave došlo je nakon prisilnog zauzimanja opštinskih zgrada u Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku, opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom, od strane kosovske policije i specijalnih jedinica.

Opštinske zgrade u tri opštine na severu Kosovu i Metohiji obezbeđuje veliki broj pripadnika policije i specijalnih jedinica, a srednja škola u Zvečanu se nalazi odmah do zgrade opštine.

U petak je, nakon pokušaja građana sa severa Kosova i Metohije da spreče policiju da uđe u opštinske prostorije u Zvečanu, Zubinom Potoku i Leposaviću, došlo do sukoba, u kojima je policija upotrebila suzavac, dimne i šok bombe.

Povređeno je više Srba, a Kosovska policija je ušla u opštinske zgrade i u njih uvela albanske gradonačelnike, koji su pobedili na nedavno održanim izborima, na koje je izašlo ukupno 3,4 odsto birača.

Izbore, koje su bojkotovali srpski politički predstavnici na Kosovu i Metohiji, je krajem aprila organizovala Priština, nakon što su u novembru prošle godine Srbi napustili kosovske institucije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari