KFOR uklonio poslednju barikadu na Severu Kosova (VIDEO) 1foto: Printscreen/YouTube/KoSSev

KFOR, koji je ranije saopštio da će vršiti uklanjanje vozila koja su blokirala saobraćajnice na Severu Kosova, uklonio je danas posle podne i poslednju barikadu. Sklonjena su dva, ranije zapaljena, kamiona na „novom mostu“ kod Dudinog Krša u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Kamioni puni zemlje, koji su izgoreli uoči sklanjanja ostalih barikada na Severu Kosova, bili su puni zemlje, pa su za njihovo pražnjenje korišćeni i bageri.

Jedan kamion uklonjen je nešto iza 15 časova, a isto se dogodilo i sa drugim, pre oko sat vremena.

Kod magistralnog puta Priština-Raška, tačnije kod skretanja za „novi most“, na terenu je oko 13 časova bilo više od deset službenih vozila, najviše iz redova KFOR-a, kao i dva veća oklopna vozila ove misije, dva vozila Kosovske policije i više džipova EULEX-a, piše KoSSev.

Tešku mehanizaciju, uključujući i više kamiona KFOR-a, kao i pripadnike ove misije KoSSev je učio i svega 100 metara od ovog mosta u pravcu Zvečana.

Ovi kamioni na mostu koji Mitrovčani nazivaju „novim“, a koji vodi ka pomenutom magistralnom putu, najkasnije su postavljene barikade. Postavljeni su isto veče kada i druga barikada u Kosovskoj Mitrovici, nedaleko od multietničkog naselja Bošnjačka mahala. Ostale barikade bile su van opštine Severna Mitrovica.

Srbi sa severa KiM barikade su počeli da postavljaju 10. decembra, tražeći puštanje puštanje na slobodu Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slobodana Trajkovića, povlačenje specijalaca Kosovske policije sa Severa, kao i povlačenje navodnih spiskova za hapšenje Srba. One su nakon sastanka predsednika Srbije sa predstavnicima „Kriznog štaba“ u Raški prošle sedmice – uklonjene, a bilo ih je najmanje 14.

Uklanjanje je krenulo 20 dana od postavljanja, međutim nisu ukonjeni kamioni na mostu kod Dudinog Krša koji su zapaljeni uoči uklanjanja ostalih barikada.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari