Na novim barikadama nema okupljenih ljudi: Reporter Danasa u Severnoj Mitrovici 1Foto: Vojin Radovanović /Danas

Preko noći u opštini Severna Mitrovica „nikle“ su dve barikade – jedna kod Tehničke škole i druga kod „novog mosta“, kako ga nazivaju Mitrovčani, koji spaja Severnu Mitrovicu i magistralni put Mitrovica – Raška, ali i natpisi koji kupce pozivaju da bojkotuju srpske proizvode.

Ove dve barikade tako predstavljaju jedine dve barikade koje se nalaze u gradskom jezgru, odnosno u opštini Severna Mitrovica, s obzirom da su ostale po drugim opštinama.

Ova kod Tehničke škole je u blizini multietničkoga naselja Bošnjačka mahala, dok se druga na „novom mostu“ nalazi u mestu Dudin Krš.

Bošnjačka mahala, iako multietnička, predstavlja naselje koje je naseljeno većisnki albanskim stanovništvom. Upravo u ovom naselju pre par sedmica bačena je pirotehnička naprava, odnosno „šok bomba“, nakon čega su u Severnu Mitrovicu došle specijalne snage Kosovske policije. Sve je ovo prethodilo postavljanju barikada na Severu Kosova od strane lokalnih Srba.

Upravo u blizini ovog naselja sada je nekoliko kamiona kojima se blokira prolaz vozilima, s obzirom da je građani mogu da pored njih prođu peške.

I barikada kod Dudinog krša je „sačinjena“ od kamiona.

Na barikadama nema okupljenih građana, kakva je situacija na primer u Rudaru, odakle je naš reporter već izveštavao. Situacija u Mitrovici trenutno je trenutno mirna, građani su, čini na ovakve situacije i navikli, pa, kao što rekosmo, barikadu obilaze.

Pomenuti plakati zalepljeni su oba dela Kosovske Mitrovice, južnom – većinski albanskom, i severnom – većinski srpskom.

„BOJKOTO PRODUKTET SRBE“, što u prevodu znači „BOJKOTUJ SRPSKE PROIZVODE“ su natpisi koji su izlepljeni su duž ulice Oslobođenja, odnosno glavne ulice u ovom naselju, javlja reporter KoSSeva.

Nekoliko plakata je primetno na glavnom Ibarskom mostu, dok na drugom, železničkom mostu koji direkt povezuje Bošnjačku mahalu s Južnom Mitrovicom, plakati su dosta vidljivi, piše KoSSev.

Ovaj most je praktično ceo izlepljen istim plakatama.

Plakata ima i u prvim supermarketima u južnoj delu grada, gde Srbi redovono kupuju.

Sama Bošnjačka mahal je poznata kao trgovački centar, u kome su i Srbi česti kupci.

I ranije se pozivalo na bojkot srpskih proizvoda, a to je u prvoj polovini godine učinila i grupa „Besa Besi“ koji su za svoju kampanju koja obiluje šovinizmom snimili i spot, o čemu je naš list tada pisao.

Baš u tim ulicama pri smrkavanju primetne su veće grupe Kosovske policije, sa pripadnicima iz albanske zajednce i drugih zajednica. Njih je sinoć primetio i naš reporter.

Postavljanju ove dve barikade prethodilo je podizanje borbene gotovosti Vojske Srbije, zabrana prelaska aministrativnog prelaza Merdare patrijarhu SPC Porfiriju, kao i u kasne sate sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Porfirija.

Na novim barikadama nema okupljenih ljudi: Reporter Danasa u Severnoj Mitrovici 2
Foto: Vojin Radovanović /Danas

Sinoć je Vučić rekao da je Priština digla borbenu gotovost, ali je tu izjavu danas demantovao kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjaj Svećlja.

„Izjave da je Kosovo podiglo stanje pripravnosti su potpuno neistinite i deo su propagande dvojca Srbija-Rusija“, poručio je, između ostalog, kosovski ministar.

Od bacanja pirotehničke naprave u Bošnjački mahalu, u međuvremenu je uhapšeno nekoliko Srba – bivši pripadnik Kosovske policije Dejan Pantić, Miljan Adžić i, takođe bivši pripadnik Kosovske policije Slobodan Trajković.

Prvobitno je uhapšen Miljan Adžić, 9. decembra na Jarinju, pod sumnjom da je napao ROSU specijalca i učestvovao u neredima tokom dešavanja kod apoteke u oktobru prošle godine. Kako su rekli iz Osnovnog suda u Prištini, određen jednomesečni pritvor zbog sumnje da je izvršio napad na službeno lice.

Zatim je, takođe na Jarinju, uhapšen Dejan Pantić, dan nakon hapšenja Adžića.

Ovo hapšenje bilo je povod za postavljanje barikada na severu Kosova, a njegovo puštanje je jedan od zahteva za povlačenje Srba s barikada.

Pojavljivale su se oprečne informacije o tome gde se on nalazi i u kakvom je zdravstvenom stanju, niti da li su mu uručeni lekovi koje je porodica poslala preko EULEX-a. Optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak, odnosno organizaciju nereda kod zgrade Opštinske izborne komisije.

Još jedan bivši pripadnik KP uhapšen je u Severnoj Mitrovici 15. decembra, a njemu se na teret stavlja ratni zločin. Slađan Trajković uhapšen je na putu do prodavnice, u naselju u kom živi – Bošnjačka mahala, rekla je za RTS njegova supruga Suzana Trajković. Njemu je određen pritvor do 30 dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari