KFOR za Danas povodom tvrdnji da su zabranili ulaz na sever Kosova ministrima i čelnicima Kurtijeve stranke 1Foto: KFOR facebook

“Misija KFOR-a predvođena NATO-om želi da pojasni da su glasine koje kruže društvenim mrežama i medijima u kojima se navodi da KFOR zabranjuje nekim kosovskim zvaničnicima da putuju na sever Kosova neosnovane”, kažu iz KFOR-a u odgovoru za Danas.

Informacije da su zabranili ulaz na sever Kosova ministrima u kosovskoj Vladi i čelnicima Samoopredeljena pojavile su se na „Iks“ profilu novinara Fitima Čekua.

Iz KFOR-a poručuju da se nikada ne mešaju u slobodu kretanja pojedinaca širom Kosova.

“Nastavljamo da pružamo bezbedno okruženje za sve zajednice koje žive na Kosovu, u skladu sa našim mandatom UN, u svakom trenutku i nepristrasno”, navode.

Oni napominju da je KFOR „treći bezbednosni odgovor, posle Kosovske policije i misije vladavine prava EU (EULEKS), sa kojima radimo u bliskoj saradnji”.

“Nastavljamo da svakodnevno sarađujemo sa institucijama na Kosovu”, zaključuju iz KFOR-a za Danas.

Ovim povodom Danas se obratio i Kosovskoj policiji, kao i direktoru Kosovske policije za region Sever Vetonu Eljšaniju, od kojih odgovor još nismo dobili.

KFOR za Danas povodom tvrdnji da su zabranili ulaz na sever Kosova ministrima i čelnicima Kurtijeve stranke 2
Foto: Vojin Radovanović /Danas

Na „Iks“ profilu Čekua objavljena je informacija da „NATO zabranjuje ulazak na sever Kosova poslanicima Samoopredeljenja i pojedinim ministrima“.

On dodaje da je dobio deo dokumenta, koji je i objavio, te novinare pozvao da „za ostale informacije postave pitanja KFOR-u i Kosovskoj policiji“.

Čekua je objavio i fotografiju navodnog dokumenta na kojem je piše da ulaz se ne sme dozvoliti nekolicini ministara i čelnika Samoopredeljenja.


Među njima su i Dželjaj Svećlja, ministar unutrašnjih poslova, Besnik Bisljimi, zamenik premijera i šef pregovaračkog tima Prištine, Donika Gervala Švarc, ministarka spoljnih poslova, Aljbuljena Hadžiju, ministarka pravde, Faton Peci, ministar poljoprivrede, šumarna i ruralnog razvoja…

Tu su takođe i jedini ministar iz srpske zajednice, Nenad Rašić, zadužen za zajednice i povratak, i njegov zamenik Radoica Radomirović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari